Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljen izlazak 10. broja magazina „Moba“

Deseti broj Mobe, magazina mjesne zajednice Donji Mali Ograđenik i zaseoka Barbarići, stigao je do svojih čitatelja. Jubilarno izdanje magazina tiskano je prije božićnih blagdana i u najvećoj mjeri je posvećeno događajima vezanim za DMO i ZB, pa tako i onim jubilarnim: 1600. godini od smrti sv. Jeronima, 40. obljetnici izgradnje zvonika na Gradini posvećenog sv. Iliji, 30. obljetnici crkve sv. Jeronima u DMO i 20. obljetnici smrti fra Slavka Barbarića.

Ekskluzivno za jubilarno izdanje magazina, dr. sc. Žarko Duganžić napisao je znanstveni tekst o Španjolskoj gripi i posljedicama koje je jedna od najvećih pandemija suvremenog svijeta ostavila na župu Čerin, a isti autor napisao je i osvrt na kretanje stanovništva u MZ DMO od 1885. do 2019. godine.
Neizostavan dio najnovijeg broja magazina „Moba“ su i izvješća o radu MZ DMO. Izvješća o ostvarenim projektima, ali i planovima za budućnost temelj su oko kojega je Borislav Šimović u jesen 2011. godine okupio skupinu mladih intelektualaca i pokrenuo izdavanje magazina.

– Vođeni onom da se sve što nije zapisano nije ni dogodilo, u jesen 2011. godine, u jeku napretka tehnologije, vremenu interneta i online generacije, mladi iz DMO i ZB bivaju oduševljeni idejom pisane i ukoričene riječi o radovima i aktivnostima iz svog kraja. Na prijedlog glavnog pokretača Borislava Šimovića da se magazin zove „Moba“, jednoglasno smo se složili i naučili da skupiti ljude na mobu ustvari znači okupiti ljude kako bi obavili neki plemeniti posao bez naknade za isti. Vjerujem kako svaka obitelj čuva negdje, ako ništa barem u krajnjoj ladici sjećanja, prethodnih devet brojeva Mobe. Doticali smo se različitih teme kroz devet brojeva, gdje bi svakako najveću pozornost pridavali događajima vezanim za MZ DMO i ZB, te radovima i aktivnostima koje su se odvijale kroz proteklu godinu – napisala je u dijelu osvrta na desetljeće magazina Marina Lovrić, glavna urednica magazina Moba.

Članovi uredništva Mobe, suradnici, članovi obitelji i prijatelji Borislavu Šimoviću zahvalili su biranim riječima objavljenim u desetom broju, kao i na prigodnoj svečanosti na kojoj je proslavljen izlazak jubilarnog broja magazina Moba.

Prigodna proslava održana je na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika nakon svete mise u crkvi sv. Jeronima u DMO.

WordPress Video Lightbox