Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljen Dan Gradnića

Jučer je u Gradnićima održana proslava Dana Gradnića. Na Ivanovom polju, kako je bio običaj i ranijih godina, slavljena je sv. Misa pred svetkovinu sv. Ante, a ovo je godine po prvi put nakon misnog slavlja organizirano i druženje mještana i njihovih gostiju uz obilje hrane, mnogo pjesme, plesa i prijateljskog druženja.

Misno slavlje predvodio je fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići, koji je tijekom svoje propovijedi podsjetio na povijest mjesta na kojem se održava Misa, kao i same kapelice, ali i one koja je bila na obližnjem mjestu izgrađena ranije.

Fra Nikola je pozdravio okupljene i na početku večeri zajedništva i pjesme koja će se od sada održavati kao „Dan Gradnića“ i istaknu kako je cijelu proslavu pripremila skupina mladih ljudi iz Gradnića.

Želja mi je da Dan Gradnića postane tradicija. U biti on i jest već tradicija zato što je bio organiziran 2004., 2005. godine, posljednje dvoje godine smo imali lijepo druženje na „fratrovoj bašti“ i sada smo samo malo organiziranije nastavili ono što je već prije bilo. Zato ovakvo okupljanje već ima svoju tradiciji. Želim da organizatori i dogodine nastave, kao i ove godina, a bilo je i zajedništva, i druženja, i odgovornosti i zato svaka čast momcima. Neka tako nastave i sljedeće godine a vi ih podržite – poručio je fra Nikola Rosančić.

Na proslavi Dana Gradnića okupilo se 450 mještana i njihovih gostiju, a za sve njih kuhari iz Udruge kuhara Čapljina pripremili su čorbanac, dok je baka Milka Pehar uz pomoć još nekoliko žena cijelu večer pripremala uštipke, no na proslavi Dana Gradnića bilo je još mnogo hercegovačkih gastronomskih specijaliteta bez kojih su ovakve proslave nezamislive.

Uz dobru hranu i vino uvijek ide i dobra pjesma pa su tako sinoć Gradnićani i njihovi gosti mogli uživati u nastupima ženske vokalne skupine Didak koja je nastupila uz pratnju Lare Jurešić na gitari, muške klape Concordia, Broćanskih bećara i tamburaškog sastava „Zlatne žice“.

U stvaranju dobre atmosfere svoj doprinos dale su i mlade župljanke koje već duže vremena vježbaju kako plesati zumbu pod vodstvom Dijane Pehar, a posebno veselo bilo je tijekom održavanja prigodnih igara.

Igre su započele vučom konopa za muškarce i žene. Kod muškaraca je od samog početka vladalo veliko zanimanje za ovo natjecanje pa su oni vukli konop u dvije starosne kategorije, dok su se žene uhvatile konopa tek kada su Peharuše i Prskaluše izazvale Zupčuše, a potom ih i pobijedile.

Muškarci su snagu odmjerili i u cijepanju balvana. U ovom natjecanju najspretnijim se pokazao Ljubo Pehar, koji je nakon pobjede pobjeđivao i izazivače, a žene su došle na svoje i u igri pod nazivom „Udri muža“. U ovoj igri cilj je bio s povezom preko očiju razbiti lubenicu u što kraćem vremenskom roku, u čemu je najuspješnija bila Matea Prskalo.

Djeca su se sinoć natjecala u nošenju jaja na žlici i u jedenju pudinga, dok su svi nazočni imali prigodu okušati svoju sreću u tomboli sa bogatim nagradnim fondom.

Proslava Dana Gradnića nakon održanih igara završila je uz još mnogo pjesme i veselja.

WordPress Video Lightbox