Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljen 24. Dan Paoče

Tradicionalno, 24. godinu zaredom održana je proslava Dana Paoče. Jučerašnja proslava započela je sv. Misom kod zavjetne kapelice Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a nastavljena je na obližnjem platou uz tradicionalno potezanje konopa, uručivanje zahvalnica i ugodno druženje.

Misu na početku proslave, koja se svake godine održava prvu subotu nakon blagdana Velike Gospe, predvodio je fra Bože Milić, župnik mostarske župe sv. Petra i Pavla, uz kojeg su u suslavlju bili: fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža Gradnići, fra Dinko Maslać i fra Radovan Ćorić.

Uz mještane, Paočenke i Paočane koji su iz različitih razloga napustili svoje rodno mjesto, sinoćnjoj proslavi nazočio je i niz uzvanika. Tako je sinoćnjoj proslavi nazočio hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sa suradnicima, ministrica financija i zamjenica premijera FBiH Jelka Milićević, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan i ostali.

Svi oni mogli su uživati u već poznatoj gostoljubivosti mještana Paoče, a mogli su također i uživati u zanimljivom natjecanju u potezanju konopa. U ovoj staroj igri okušali su se najmlađi, ali i oni stariji pa su tako snage ponovno odmjerile Paočanke i nevjeste, kao i Počani i zetovi.

Ove godine uspješniji su bili zetovi i nevjeste pa su im stoga i pripale nagrade. Nevjeste su za pobjedu nagrađene tortom, dok su zetovi nagrađeni pršutom, koji su pobjednici darovali župniku fra Nikoli Rosančiću.

Nakon atraktivnih natjecanja, Ivan Zubac, izvršni direktor Udruge „Dani Paoče“, koja je i ove godine bila glavni nositelj organizacijskih aktivnosti, uručio je zahvalnicu hrvatskom članu Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću za njegov doprinos promicanju ugleda Dana Paoče. Hrvatskom članu Predsjedništva BiH također je uručena umjetnička slika, a organizatori proslave zahvalnicu i pripremljeni dar naknadno će uručiti fra Marinku Šakoti, župniku župe Međugorje, koji sinoć nije mogao nazočiti proslavi u dijelu župe kojoj je svojevremeno i on bio župnik.

Ugodno druženje i zabava na Danu Paoče potrajali su do dugo u noć. Uz pjesmu i ples posjetitelji su uživali u velikom pučkom veselju, sudjelovali u tomboli i licitaciji za pršut te ostalim sadržajima koje su pripremili vrijedni mještani Paoče.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1134827576664869&type=1&l=1017baa168

WordPress Video Lightbox