Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavnici općinskih i gradskih službi održali sastanak s ministrom Oliverom Soldom

Ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo zajedno sa suradnicima održao je jučer sastanak s gradskim i općinskim šefovima Službi za zaštitu prava branitelja i članova njihovih obitelji u svezi ostvarivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Tom prigodom ministar je podsjetio kako je na 13. sjednici Skupštine HNŽ usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojim je, pored određenih tehničkih ispravaka, omogućeno ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima koji imaju navršenih 55 godina života do navršenih 57 godina života u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH.

Ministar je također informirao kako je ovo pravo Zakonom omogućeno i supružnicima umrlih razvojačenih branitelja uz ispunjenje uvjeta iz Zakona kao i djeci bez oba roditelja, koja pohađaju redovito osnovno/srednjoškolsko obrazovanje do konca pohađanja redovitog srednjoškolskog obrazovanja, kada zahtjev za ostvarivanje prava podnesu nakon smrti roditelja korisnika navedenog prava ili nakon smrti roditelja koji je u trenutku smrti ispunjavao uvjete za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Pomoćnici ministra upoznali su nazočne o sačinjenom naputku o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu kojim se propisuju način i postupak za ostvarivanje ovog prava.

Objavom u „Narodnim novinama Hercegovačko-neretvanske županije“ i stupanjem na snagu Zakona koje se očekuje do 20.06.2021. godine stvoriti će se uvjeti za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ

WordPress Video Lightbox