Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljeno obnovljeno izdanje zbirke pjesama pokojnog prof. Tihomira Nakića

Dani Matice hrvatske u Brotnju, 25. manifestacija kojom Ogranak Matice hrvatske Čitluk promovira kulturu te pokušava sačuvati stare običaje i kulturno nasljeđe, započela je sinoć predstavljanjem zbirke pjesama „Dodir“ pokojnog profesora Tihomira Nakića. Riječ je o obnovljenom i obogaćenom izdanju Nakićeve zbirke pjesama, koju su nazočnima predstavili prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, prof. dr. Marina Kljajo Radić, recenzentica te prof. Ilijana Sušac, koja je istaknula najvažnije dijelove recenzije prof. dr. Antuna Lučića i recitirala poeziju Tihomira Nakića.

U uvodnom dijelu programa prof. Andrija Stojić upoznao je nazočne s tradicijom manifestacije koja započinje nakon blagdana Uzvišenja svetog Križa i traje sve do početka studenog i Kušanja mladog vina. Također, Stojić je istaknuo najvažnije osobine pokojnog Tihomira Nakića, prvog predsjednika OMH Čitluk, s kojim je surađivao i naglasio kako su obnovljeno i obogaćeno izdanje zbirke pjesama „Dodir“ ilustrirali akademski umjetnici Robert Budor i Ivan Branko Imrović.

Profesor Nakić nije bio samo osobit. Prije svega bio je profesor hrvatskog jezika i književnosti koji je s ljubavlju brižno odgajao sjeme klasične filologije i lingvistike u svojim učenicima. Uvijek je bio otvoren za stručne diskusije, različite stavove, opći napredak, spreman pomoći učenicima u njihovu radu, znao je zbijati šale. Naposljetku, treba spomenuti da je prof. Tihomir Nakić, prema svjedočanstvima njegovih učenika, današnjih profesora, liječnika, znanstvenika… bio tih i predan profesor koji ih je ne samo obrazova u stručne nego i odgojio u dobre ljude. Bio je prije svega čovjek, veliki čovjek, koji je posjedovao one istinske vrline – dobrotu, poštenje, plemenitost; čovjek pun znanja, uvijek spreman pomoći drugome te nesebično prenijeti svoje znanje – kazao je prof. Andrija Stojić.

Inače, prof. Tihomir Nakić preminuo je 2009. godine i pokopan je u Čitluku, a ostao je u lijepom sjećanju mnogom generacijama učenika. Zbirku pjesama „Dodir“ objavio je 1981. godine i njegovo pjesništvo uvršteno je u antologije, a o samom pjesničkom stilu više je kazala recenzentica Marina Kljajo Radić.

Čitajući ovu vrijednu zbrku, percipiramo da je napisana svevremenski, jer u svojoj modernosti izričaja, suptilnim poetiziranjem ljubavi i iskrenim izlijevanjem boli objektivizira čitatelju spoznaju o čovjekovoj stalnoj čežnji za ljubavi, njezinim mijenama i nerijetko neostvarljivosti. I kada je daleka, neuzvraćena ili zapriječena, ona je stamena i postojana u duhovnoj vertikali našega bića. Stoga je ljubav uvijek dar, milost, pa i onda kada je ne možemo uprisutniti, ali je možemo vlastitim životom prihvatiti u duhovnoj i kreativnoj dimenziji umjetnosti riječi kao trajni dar naraštajima u kulturno-književnom obzoru… Ovom je zbirkom Tihomir Nakić uspio najsuptilnije ljudske čežnje, nedosanjane snove i neostvarenu ljubav transponirati u svetište Riječi, bolnu čežnju samoće preobraziti u metanoju gdje svaka bol ima svoju boju i gdje se najdublja čežnja izlijeva u duhovnu mističnost stihova, neprolaznu snagu koja kao iz ponora struji svom silom kao i ovi stihovi, svjedočeći neuništivost iskrenih i dubokih ljudskih poriva – poručila je prof. dr. Marina Kljajo Radić.

Stihove pokojnog prof. Tihomira Nakića nazočni na predstavljanju u Hotelu Brotnjo sinoć su imali priliku čuti u izvedbi prof. Ilijane Sušac, dok su predstavljanje glazbeno obogatile Anđela Stojić i Marija Sušac, učenice Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Na kraju predstavljanja u ime obitelji nazočnima se zahvalila nećakinja pokojnog profesora Tihomira Nakića i istaknula zasluge vrijednih pojedinaca za objavljivanje obnovljene zbirke pjesama svog pokojnog ujaka.

Hvala vam što ste svojim dolaskom uljepšali predstavljanje obnovljene zbirke pjesama „Dodir“. U ime svoje obitelji, obitelji Nakić i rodbine prije svega želim se zahvaliti sveučilišnoj profesorici Marini Kljajo Radić, prof. dr. Antonu Lučiću i naravno prof. Andriji Stojiću, koji nam je sve ovo omogućio. Ulažući mnogo truda dao nam je ovo lijepo sjećanje na pokojnog profesora Tihomira Nakića. Također, hvala „maloj rodici“ Ilijani Sušac – kazala je Marija Sušac.

WordPress Video Lightbox