Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljena knjiga „Moj Križni put“

Svoje svjedočanstvo o strahotama Križnog puta pokojni Ilija Erić za života je zapisao kako bi ovaj dio hrvatske povijesti otrgnuo od zaborava. Želeći da se sazna istina Ilija je zabilježio svoje svjedočenje o patnjama i mukama, ali i vjeri koja je ispunjavala sudionike Križnog puta. Dugo vremena ovo je bila „zabranjena tema“ a i sam Erić nikada nije imao pretenzije postati pisac, no uvidjevši da naraštaji koji dolaze jako malo znaju o događajima koji su se dogodili u za hrvatski narod teškim vremenima ipak se odlučio zabilježiti svoja sjećanja na papir.

Knjigu koja nosi naslov „Moj Križni put“ Ogranak Matice hrvatske Čitluk objavio je povodom 74. obljetnice Bleiburške tragedije, a najzaslužniji za to što je ova knjiga ugledala svjetlo dana je fra Kornelije Kordić, kojemu je Ilija Erić prije smrti povjerio svoje zabilješke u kojima je zapisao kroz što je sve prošao na putu od Bleiburga do rodnog Brotnja.

Uz fra Kornelija Kordića, u Galeriji fra Didaka Buntića, spomenutu knjigu sinoć su nazočnima predstavili prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk i književnik Zdravko Nikić, a u programu predstavljanja nastupili su i učenici OGŠ Brotnjo.

Kad se pročita i vidi što je sve podnio i kako je to prikazao, onda se tek može vidjeti i osjetiti veličina našega čovjeka, njegova neustrašiva snaga koja ga je ostavila nepokolebljiva u njegovim uvjerenjima, ali mu i spasila život. Sam je strahova i bojao se to objaviti, može se reći, sve do zadnjih mjeseci svojega života. Sjećam se kako je početkom 2007. godine meni dao svoj spis, da ga ja, kada dođe prigodno vrijeme, objavim. I tada sam osjetio na njemu kako je imao strah u sebi, a vodila ga je želja da buduće generacije; naši unuci i praunuci barem nešto saznaju o tim teškim vremenima – kazao je fra Kornelije Kordić i u svom izlaganju nazočnima skrenuo pozornost na neke od najupečatljivijih dijelova knjige te govorio o još nekoliko Brotnjaka koji su bili sudionici Križnog puta, od kojih su neki prošavši nezamislive torture uspjeli preživjeti, dok su drugi ubijeni bez suđenja i suda.

Svoj doprinos predstavljanju knjige dao je i Zdravko Nikić koji je također sudjelovao u objavljivanju knjige, a poseban naglasak Nikić je stavio na torture koji su hrvatski zarobljenici prolazili u paklu zeničke staklane.

Predsjednik OMH Čitluk, prof. Andrija Stojić također je istaknuo važnost ove knjige i napomenuo da je knjiga predstavljan u okviru „Svibanjskih svečanosti“ . Inače knjiga „Moj Križni put“ je 262. knjiga objavljena u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk, a tijekom svibnja će biti predstavljeno još nekoliko nakladničkih ostvarenja Ogranka Matice hrvatske Čitluk, uz koje će čitlučki ogranak program „Svibanjskih svečanosti“ obogatiti i dodatnim kulturnim sadržajima.

WordPress Video Lightbox