Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljen prvi broj glasila HKUD Didak

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Didak sinoć je u Gradnićima predstavilo prvo broj glasila u kojemu je predstavljeno djelovanje Društva od njegovog utemeljenja krajem 2010. godine do danas, s posebnim naglaskom na manifestaciju Didakovi dani.

Glasilo koje, kao i Društvo iz župe Gradnići, nosi naziv Didak predstavili su: etnoglazbenik Jure Miloš inače magistar povijesti i filozofije, profesor dramaturgije Dragan Komadina i Andrijana Zubac, članica HKUD “Didak” Gradnići dajući svoje osvrte na brojne važne činjenice vezane za HKUD Didak u programu koji je vodio novinar Dragan Soldo.

Na početku programa nazočnima se obratio fra Nikola Rosančić i kazao kako HKUD Didak djeluje deset godina. Sadašnji župnik župe Gradnići također djeluje kao svećenik deset godina što je bila zanimljiva poveznica nakon koje je fra Nikola kazao kako se u spomenutom razdoblju može napraviti jako puno.

Društvo je napravilo monografiju jer je puno toga napravilo u proteklih deset godina, no ipak mi smo na jednom početku. Još se nismo naučili kako trebamo raditi i stalno se učimo. Puno toga je ispred nas. Život nas je spojio na tim našim putovima, mene kao svećenika i vas kao članove društva, da surađujemo i radimo u ovoj župi. Najvažnija karakteristika dok radimo i surađujemo je poniznost i služenje. U ove skoro četiri godine koliko se poznajemo prošli smo zajedno puno toga i mislim da smo sazreli da i dalje surađujemo. Sve to želim da radimo s jednom poniznošću i služenjem, sve s jednim većim ciljem, a za uzor imamo jednog velikog čovjeka, fra Didaka koji nam može pomoći na tom putu – kazao je fra Nikola Rosančić.

Župnik župe Gradnići također je pozdravio sve nazočne, a isto je učinila i Andrijana Zubac koja je uz pozdrav nazočnima izrekla i zahvalu uvaženim gostima na dolasku i potpori koju daju HKUD Didak sve ove godine te naglasila kako glasilo Društva služi širenju informacija o radu HKUD Didak i boljem upoznavanju života i djela fra Didaka Buntića.

Na početku se činilo da je sve tu, da sve znamo i da ništa ne može izostati. Nismo očekivali ovoliki broj stranica, no kada smo krenuli sa sakupljanjem svega toga i sami smo vidjeli koliko smo bitnih događaja i sami već zaboravili i onda smo postali svjesni koliko bi to otišlo u zaborav nama i svima drugima da sve ovo nije zapisano. Nadam se da nismo puno toga zaboravili – kazala je Andrijana Zubac osvrćući se na nastajanje glasila i poručila kako će u sljedećem broju glasila biti ispravljene uočene pogreške.

Jure Miloš i Dragan Komadina složili su se kao glasilo „Didak“ nije i ne treba biti znanstveni rad, no da ovo glasilo zaslužuje pažnju jer donosi mnoštvo zanimljivih i važnih podataka o radu HKUD Didak i može poslužiti svima koji žele bolje upoznati fra Didaka Buntića.

Miloš je tako kazao da se dok fra Marinko Šakota nije pokrenuo Didakove dane praktično nije puno pisalo o fra Didaku i njegovoj važnosti za opstanak hrvatskog identiteta, naroda, jezika i onoga najvažnijeg čovječanstva te konstatirao:

Narod bez kulture je narod bez identiteta – te je nakon ove konstatacije pohvalio župljane župe Gradnići zbog davanja važnosti Didaku.

Pohvalu župljanima župe Gradnići koji aktivno sudjeluju u radu HKUD Didak uputio je i dramaturg Dragan Komadina kazavši kako se na glasilo „Didak“ može gledati i kao na portret ljudi koji s mnogo muke, truda i odricanja potvrđuju da se svojim rukama i svojim glasom može napraviti nešto vrijedno divljenja.

HKUD Didak u usporedbi s ostalim sličnim društvima na području Hercegovine ima nekoliko posebnosti. Jedna od tih posebnosti je i jako uspješna i cijenjen amaterska dramska sekcija s kojom Dragan Komadina surađuje sedam-osam godina. Ova suradnja rezultirala je nagrađivanim predstavama što je Komadina na poseban način naglasio ističući kako dramska sekcija ostvaruje kontinuirani napredak što potvrđuje i činjenica de je jedina s područja zapadne Hercegovine konkurirala na teatarskom festivalu BiH „Fedra“.

Komadina je naglasio kako dramska sekcija HKUD Didak nije samo konkurirala na spomenutom državnom festivalu nego da je ovo osvajala i glavne nagrade. Uz osvojene nagrade Društvo je kroz dramsku sekciju istaknulo i svoju drugu posebnost, a to je ženska pjevačka skupina.

O posebnosti ženske vokalne skupine HKUD Didak nešto više je kazao Jure Miloš. Miloš je tako istaknuo da veliki broj društva u Hercegovini bazira svoj rad na njegovanju folklora, tradicijskog pjevanja i sviranja tradicijskih glazbala dok je HKUD Didak našao način da uz sve navedeno arhaični i autohtoni način pjevanja uvrsti i u moderno dramsko ostvarenje „Učiteljice“ te ga na taj način dodatno promovira.

Ženska pjevačka skupina HKUD Didak i na sinoćnjem je predstavljanju pokazala svoju posebnost, a u programu predstavljanja također su nastupili muška klapa Concordia – Međugorje, Broćanski bećari i Tamburaški orkestar Misericordia – Šurmanci.

HKUD Didak s punim pravom može biti ponosan na cjelokupan rad. Posebnosti koje ga ističu svakako su uspješna dramska sekcija i ženska vokalna skupina, no posebnost ovog društva je i manifestacija „Didakovi dani“ koje je sveobuhvatna i kao takva od svojih organizatora: HKUD Didak i župe Gradnići traži mnogo truda i predanosti. Trud i predanost organizatora rezultirala je ponovnim „oživljavanjem“ fra Didaka Buntića a cijela manifestacija dala je na prepoznatljivosti fra Didakove rodne župe koja će za nekoliko dana proslaviti blagdan sv. Blaža, nebeskog zaštitnika župe.

WordPress Video Lightbox