Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Postavljanje spomen ploče u Valbandonu

Dana 9. travnja 2022. godine u Valbandonu u Puli, gdje je 7. travnja 1991. godine ustrojena „Jedinica za posebne namjene Valbandon“ postavljena je spomen ploča na zgradu tadašnjeg zapovjedništva.

Tog 7. travnja 1991. godine u Valbandon je pristiglo 287 dragovoljaca Hrvata iz Bosne i Hercegovine, a velika većina iz Hercegovine. Iako su došli na obuku za obavljanje policijskih poslova bili su svjesni što ih čeka. A u tom istom tjednu dogodio se „Krvavi Uskrs“ na Plitvicama.

To su tada bile tri elitne satnije Hrvata iz BiH. Među njima se nalazilo i sedam pripadnika iz Čitluka: pokojni Žarko Dugandžić, Drago Korać, Miljenko Mićo Luburić, Nikola Dugandžić, Stojan Musa, Ivan Sabljić i Mile Sušac.

Nakon izobrazbe u Valbandonu pripadnici postrojbe odlazili su u Zagreb, gdje se vršilo osiguranje najviših državnih institucija, i to: Predsjednika Republike Hrvatske, Sabora, Vlade, Ministarstva obrane, Glavnog stožera i HRT-a.

Kako je srbočetnička agresija bivala sve vidljivija pripadnici „Jedinice za posebne namjene Valbandon“ upućivani su u sve dijelove Lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika, gdje čine jezgru Zbora narodne garde, koji je bio prethodnica Oružanih snaga RH, odnosno bili su to začeci Hrvatske vojske.

 

Tekst: Ivan Sabljić; Video: TV Nova Pula

WordPress Video Lightbox