Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Posjeta Općini Čitluk povodom podizanja križeva na Groblju mira na Bilima

Projektom memorijalnog Groblja mira na Bilima predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi poginuloj ili nestaloj u Drugom svjetskom rati i poraću podigne bijeli križ sa pločom na kojoj će pisati osnovni podaci o žrtvi. Popise žrtava Organizacijskom odboru dostavljaju općinska/županijska Povjerenstva za popis grobišta i žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, te se već otpočelo sa podizanjem križeva žrtvama iz općina koje su bile aktivne te su završile svoje popise.

Organizacijski odbor za gradnju Groblja mira, u kojem su članovi Odjela za Drugi svjetski rat i poraće HNS, članovi udruge Mir International i članovi općinskih/županijskih Povjerenstava za popis grobišta i žrtava, uz potporu Hrvatskog narodnog sabora gradi ovaj memorijalni centar kao spomen na sva mjesta stradanja hrvatskog naroda, koja su simbolično prikazana na ovom mjestu Crkvom posvećenoj sv. Josipu a po uzoru na starohrvatske crkve, te središnjem križu po uzoru na Vukovarski križ i podignutim bijelim križevima za svaku žrtvu Drugog svjetskog rata i poraća.

Kamen temeljac za Groblje mira postavljen je 2013. godine, te od tada svake godine povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima upriliči se sveta misa i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Iz godine u godinu vidljiv je napredak u gradnji ovog memorijalnog centra te je tako i na ovogodišnjem obilježavanju, uz ranije postavljene križeve crkvenim osobama iz tri biskupije Bosne i Hercegovine, postavljeno novih 738 križeva žrtava iz Odžaka i 164 križa žrtava iz Širokog Brijega. Također, grade se prilazni putevi i ostala infrastruktura a sve prema projektu i planu organizacijskog odbora.

U cilju nastavka daljnjih radova Organizacijski odbor je tijekom mjeseca kolovoza i početkom rujna posjetio načelnike Općina Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Čitluk, te ih izvijestio o dosadašnjim radovima kao i nastavili suradnju sa članovima Povjerenstava na podizanju novih križeva.

Također, planirano je u skorom periodu posjet i drugim Općina, kako bi ih se potaknulo na nastavku rada na popisima žrtava, a koji će kao i ostale informacije o gradnji Groblja mira biti dostupne na portalu www.grobljemira.info.

Grobljemira.info

WordPress Video Lightbox