Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Otvoreni 19. Didakovi dani

Devetnaesti Didakovi dani, međunarodna kulturna manifestacija posvećena promociji lika i djela velikog fra Didaka Buntića, otvoreni su sinoć u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Ovogodišnje Didakove dane otvorio je Zvonko Milas, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a nakon svečanog otvaranja prikazan je animirani film „Nada“, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Veliki hercegovački tamburaški orkestar, ženska vokalna skupina HKUD Didak, Djevojački zbor Srednje glazbene škole Široki Brijeg, klapa Stretta, te solisti Josip Aničić i Mirko Golemac.

Uz Jasnu Ćorić, voditeljicu sinoćnjeg programa, dobrodošlicu brojnim uzvanicima i gostima na početku programa poželjela je Andrijana Zubac, članica HKUD Didak.

– Neviđenom aktivnošću, nadahnut vjerom, moralom i ljubavlju prema svome narodu fra Didak je doprinio da u Hercegovini dugo razdoblje zime barem nakratko zamjeni proljeće. Fra Didak je uvjerio ljude u Hercegovini, da i ovdje, kao i u drugim naprednim krajevima, postoje klice napretka i rasta. Kao u proljeće počeli su se buditi i nicati samopouzdanje, pismenost, znanje, ponos i pravednost. Hercegovina je, barem zakratko i barem u većoj mjeri nego do tada, postala ono što je fra Didak na proročanski način već otprije u njoj vidio, kutak na zemlji na kojem se može živjeti dostojanstveno – kazala je Andrijana Zubac i srdačno se zahvalila na velikoj materijalno i moralnoj podršci koju je HKUD Didak dobilo od pokretanja Didakovih dana do danas.

Okupljenima na početku 19. Didakovih dana obratio se i Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ, koji je kazao kako svake godine početkom listopada manifestacija posvećena fra Didaku Buntiću okuplja mnoge te daje značajan doprinos čuvanju uspomene na plemeniti lik i grandiozna djela Oca Hercegovine.

– Zahvaljujem se Vladi RH i gospodinu Milasu što su prepoznali ono što prepoznajemo i svi mi, a to je da HKUD Didak uistinu radi velike stvari, da mu treba pomoći i dati priliku da ovakva grandiozna manifestacija živi te da nastavi stvarati sve ono što je stvarala svih ovih godina. Poštovani dragi prijatelji, živimo u vremenu koje je puno prijepora, napetosti, neizvjesnosti i problema, a nekako to vrijeme podsjeća na vrijeme kada je živio fra DidakBuntić. Nije bilo lako fra Didaku u tim godinama živjeti i raditi, ali ovo vrijeme u kojem živimo nas nanovo potiče da pokušamo i mi razmišljati jesmo li uistinu učinili sve za svoj narod, jesmo li mogli više. Ova večerašnja večer i sve ono što će uslijediti na 19. Didakovim danima su poticaj da razvijamo duh zajedništva i dobrote – poručio je Tomislav Martinović i poželio da nakon animiranog filma fra Didak dobije i film.

Vlada RH i Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uistinu redovito doprinose održavanju Didakovih dana te je stoga sinoć čast da otvori 19. Didakove dane pripala Zvonki Milasu, tajniku Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

Gospodin Milas istaknuo je kako je fra Didak svojim djelovanjem davno nadišao granice prostora na kojem je živio i djelovao te da je riječ o uistinu velikom čovjeku sa ogromnim zaslugama u brojnim životnim područjima.

– Fra Didak Buntić je u svemu pomagao svome narodu. Sa svojim narodom je proživljavao sve, svaku radost i svaku bol i zato su ga jako voljeli te ga s ponosom i danas vole. Otac Hercegovine, hercegovački Mojsije uistinu je svome narodu ostavio mnogo toga u baštinu – kazao je Milas i podsjetio na neke od fra Didakovih poduhvata poput opismenjavanja hercegovačkog puka, gradnje značajnih objekata, oplemenjivanja škrte hercegovačke zemlje i ostalih, ali se posebno zadržao na spašavanju gladne djece bez obzira na nacionalnost i vjeru.

– Tada se Slavonija činila dalekom, ali nije bila za fra Didaka. Povezao je tada naš narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Moram vam reći da mi je, kao rođenom Vukovarcu hercegovačkih korijena, upravo on ne samo primjer, nego i posebno nadahnuće. Doista sam ponosan što sam večeras ovdje. Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojem sam na čelu, ima najveću zadaću povezivanja svih nas, svih Hrvata bez obzira gdje živjeli. Naš cilj je i podizanje svijesti da smo svi dio jedinstvenog nacionalnog hrvatskog bića. Našim zadaćama ćemo se posvetiti i dalje sa svim svojim snagama – poručio je tajnik Milas.

Prije negoli je otvorio 19. Didakove dane Milas je istaknuo kako je Hercegovački tamburaški orkestar, sačinjen od glazbenika iz tamburaških orkestara Misericordia, Mostar i Široki Brijeg, izuzetan spoj Slavonije i Hercegovine, a nakon svečanog otvaranja premijerno je prikazan animirani film „Nada“.

Autori ovog zanimljivog animiranog filma su Pero Petrušić, Ernesto Markota i Slavko Knežević, a autor glazbe za animirani film „Nada“ je Gabrijel Prusina. Za potrebe izrade ovakvog animiranog fila bilo je neophodno izraditi više od 5000 crteža, napisati tekst, glazbu i režirati cjelokupni film koji ima više od dvadeset likova, a glavni lik je djevojčica Nada. Film je nastao u produkciji HKUD Didak, a ovaj dio ovogodišnje manifestacije dobio je i podršku od Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Ostvarenje ideje o izradi animiranog filma pohvalio je fra Marinko Šakota, idejni začetnik manifestacije koji je nakon prikazivanja filma na poseban način istaknuo fra Didakovo životno načelo.

– Znate li, pitam vas dragi prijatelji, koje je bilo fra Didakovo životno načelo? Njegovo životno načelo, to sam sada napisao u knjizi, bilo je: Moguće je. Vjerujem da je moguće i moguće je jer vjerujem. To je bilo njegovo životno načelo i zato je dragi prijatelji izrastao u takvu ličnost iz male, siromašne Paoče, izgradio se u takvu osobu. Vjerovao je da je moguće i zato je postigao tako puno… Vjerovao je da je moguće barem malo gospodarski siromašnu Hercegovinu pokrenuti. Vjerovao je da je moguće opismeniti nepismeni puk i djecu, i to uz pomoć djece, naravno i odraslih učitelja i učiteljica. Vjerovao je isto tako u opismenjavanje djevojčica i žena, a vjerovao je da je moguć i spasiti gladnu djecu kada su drugi sleginjali ramenima – poručio je fra Marinko Šakota i zahvali se svima koji sudjeluju u Didakovim danima i svima koji ovoj manifestaciji pružaju podršku.

 

WordPress Video Lightbox