Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Otvorena izložba fotografija Anite Rončević „ČUTI TIŠINU“

Izložba trideset vrijednih radova Anite Rončević iz Rijeke pod simboličnim nazivom „Čuti tišinu“ organizirao je Ogranak Matica hrvatska Čitluk, a može se razgledati do kraja mjeseca kolovoza.

U Galeriji Klub Matice hrvatske, Čitluk sinoć je otvorena izložba fotografija Anite Rončević ČUTI TIŠINU uz prigodne stihove iz zbirke pjesama NA ISTOM ZAREZU, koje je čitala autorica, poznata i renomirana hrvatska pjesnikinja Dijane Rosandić. Izloženo je trideset djela u formatu 60 cm x 40 cm, a izložba je organizirana u povodu početka ovogodišnjeg međunarodnog molitvenog festivala mladih “Mladifest Međugorje 2018.”. Izložbu je otvorio predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk prof. Andrija Stojić, koji je rekao kako izložba u prvome redu govori o širini stvaralačkoga i kreativnog potencijala, slobodi vlastite kontekstualizacije – prvenstveno duhovne pa tek onda i svake druge. Uz prezentaciju opusa fotografija Anite Rončević, cilj nam je bio i promovirati umjetnost fotografije, ukazati na važnost proučavanja medija fotografije u širem smislu, kao i na zaštitu, čuvanje i vrednovanje fotograđe.

„Naziv izložbe “Čuti tišinu” učinio mi se inspirativnim za vizualni opis sakralnih motiva. Lijepo je znati zašto smo rođeni i koje su naše životne misije. Iz toga je proizašla i moja radost, mir, zahvalnost i proslava Gospodina u svemu što radim. Svaka fotografija ima svoju priču“, naglasila je autorica Anita Rončević u svom obraćanju nazočnima.

„U crkvi je svim svojim bićem – prvenstveno kao vjernica, ali istovremeno i kao glazbenica – osluškuje svaki šum, zvuk i ne samo da ga osluškuje, ona i svira orgulje za vrijeme mise dok se vjernici, a i ona sama predaju Bogu mislima i molitvom. Isto tako njene oči, oči likovnjaka, ne miruju, već su u stalnom pokretu u kontinuiranoj istraživačkoj misiji. Anita moli, osluškuje i gleda…” između ostalog napisao je prof. Borislav Božić u predgovoru prigodnog kataloga za ovu izložbu.

Druženje i ugodni razgovori nastavili su se kroz više sati u galeriji i izvan uz prigodni domjenak i zdravice. Izložba je otvorena do kraja kolovoza.

ANITA RONČEVIĆ rođena je u Rijeci 11. 06. 1968. godine, gdje i danas živi. U srednjoj Glazbenoj školi I.M. Ronjgov u Rijeci završila je tri smjera: suradnik u nastavi glazbe (teorijski), instrumentalist (glasovirist) i pjevački (solo-pjevanje). Diplomirala je studije: razrednu nastavu (1988.), likovnu kulturu (1992.) i organizaciju kulturnih djelatnosti (1994.) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te glazbenu kulturu (1995.) na Pedagoškom fakultetu u Puli. Magistrirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci (1996.) u znanstvenom području društvenih znanosti na temi Likovna kreativnost u osnovnoj školi. Doktorirala je na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani (2009.) na temi Multimedia in primary school, čime je stekla naziv doktorice znanosti razredne nastave. Dobitnica je nekoliko državnih nagrada i priznanja.

Autorica je oko 40 stručnih i znanstvenih radova, dvije knjige i glazbene slikovnice, mentorica 160 diplomanata, osmislila je dvadesetak nastavnih programa za studij predškolskog odgoja i razredne nastave u području likovne kulture i metodike likovne kulture, gostujući predavač u RH i inozemstvu.

Imala je 6 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Chileu, Njemačkoj i Slovačkoj te 7 skupnih. Likovno se izražava u slikarskim, kiparskim i fotografskim medijima. U području nastavnih umjetničkih ostvarenja organizira izložbe studenata i suradnika, ostvaruje izradu murala u odgojno-obrazovnim ustanovama, likovne radionice, likovne kolonije i piše likovne osvrte. Član je raznih stručnih žiria za odabir likovnih djela.

Slobodno vrijeme ispunjeno joj je sviranjem različitih glazbala, plesom, šetnjom u šumi, vrtlarenjem, humanitarnim radom i duhovnim aktivnostima. Ostvaruje izgradnju Marijinog vrta („Mary’s garden“) na području Učke, u kojem okuplja kreativne ljudske potencijale iz raznih umjetničkih, kulturnih i sportskih područja. Koncertira kao vokalna solistica u našoj domovini i inozemstvu (Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Poljska i Mađarska, Japan, SAD). Majka je dviju kćeri (22 i 18 g), priopćeno je iz Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1116017071879253.1073743188.252864094861226&type=1&l=d75b49cb59

WordPress Video Lightbox