Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje u čast Nikole Milićevića Bebana

U Vionici, rodnom mjestu hrvatskog emigranta Nikole Milićevića Bebana koga je UDBA likvidirala u siječnju 1980. godine, jučer je otkriven i blagoslovljen spomenik u čast ovom hrvatskom mučeniku.

Prije otkrivanja spomenika u blizini Milićevićeve rodne kuće, u vioničkoj kapelici slavljena je misa zadušnica za pokojnog koju je predvodio velečasni Zlatan Sušić. Nakon zajedničkog slavljenja sv. mise, članovi obitelji i bliže rodbine, predstavnici MZ Vionica i mještani ovog mjesta, predstavnici Općine Čitluk, predstavnici Vlade HNŽ i ostali uzvanici okupili su se kod spomenika čiju je izgradnju inicirala MZ Vionica, a među ostalima podržala i Općina Čitluk.

Nakon intoniranja Lijepe naše, a prije samog otkrivanja spomenika, okupljenima su se obratili Damir Mandarić, predsjednik MZ Vionica i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

– Imali smo namjeru na četrdesetu obljetnicu ubojstva pokojnog Nikole Milićevića Bebana otkriti spomenik, ali nismo uspjeli zbog svima poznatih razloga – pandemije koronavirusa. Mislim da se s dobrom namjerom ne može okasniti. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli u izgradnji ovog spomen obilježja, bilo da je riječ o privatnim tvrtkama, našim institucijama ili običnim malim ljudima. Svima hvala. Drago nam je sto smo napravili ovo spomen obilježje jer nas ono podsjeća na vremena kada se nije smjelo reći tko si i što voliš. Sada svi znaju da mi na Vionici ne zaboravljamo – kazao je Damir Mandarić, predsjednik MZ Vionica.

Nakon gospodina Mandarića, okupljenima se obratio i načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

– Upućujem veliku zahvalu MZ Vionica na ovakvom spomeniku koji čuva sjećanje na našega Nikolu, jer oni koji se ne sjećaju nemaju ni svoju budućnost. Ovo će biti jedna trajna uspomena na našega Nikolu i borbu hrvatskog naroda kroz stoljeća, gdje je bilo i mnogo žrtava. Nikola je jedna od tih žrtava, a mi ćemo ove godine na Groblju mira podići veći broj spomen križeva za stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću. Na taj način trajno ćemo čuvati uspomenu na ono što su oni učinili za nas. Svećenik je danas na kraju mise lijepo rekao: Da njih nije bilo, da nije bilo njihove borbe, pitanje je gdje bi mi svi danas bili. Danas živimo slobodni na našim prostorima i ovo je najmanje što možemo učiniti – poručio je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

Nikola Milićević Beban u vrijeme ubojstva bio je otac petero djece u dobi od 5 do 12 godina. Bio je bliski suradnik Brune Bušića i jedan od osnivatelja Ujedinjenih Hrvata Njemačke. Njegova supruga Ljubica s mnogo je muke podigla obitelj, a na jučerašnjoj svečanosti ona i njena kćer Mladenka uz načelnika općine Čitluk Marina Radišića i Tomislava Soldu, otkrile su spomenik svom suprugu i ocu.

Lijepo spomen obilježje blagoslovio je velečasni Zlatan Sušić, koji je i osobno poznavao pokojnog Nikolu, a i sam je rodom iz Vionice, nakon čega su obitelj, predstavnici MZ Vionica i predstavnici Općine Čitluk položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja.

Na kraju svečanosti, s mnogo emocija, mjesnoj zajednici Vionica, Općini Čitluk, svima koji su sudjelovali u izgradnji spomen obilježja i svima koji su došli na njegovo otvaranje srdačno se zahvalila Ljubica Milićević, supruga pokojnog Nikole.

Ime Nikole Milićevića nalazilo se na popisu šestorice Hrvata čije je izručenje Beograd 1978. godine tražio u zamjenu za četvero njemačkih terorista uhićenih u Zagrebu. Kad ta trgovina nije uspjela, Beograd se odlučio na likvidaciju.

 

WordPress Video Lightbox