Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Osamnaesti „Susreti pod hrastom“ protekli u prisjećanju na maestra Ferdinanda Zovku

Maestro Ferdinand Zovko svojim djelovanjem i osobnošću ostavio je dubok trag u rodnom kraju, ali i Hrvatskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i brojnim drugim državama u kojima je nastupao kao operni pjevač. Uz to što je bio prvi operni prvak iz Hercegovine, Ferdinand Zovko bio je i istaknuti prosvjetni djelatnik te su stoga 18. „Susreti pod hrastom“ posvećeni upravo pokojnom Ferdinandu.

Kulturno-glazbena manifestacija u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Čitluku, Župnog ureda sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne održana je sinoć u Čerinu, a tradicionalna manifestacija započela je misnim slavljem koje je u suslavlju s fra Miljenkom Mikom Stojićem predvodio fra Marinko Šakota.

Nakon misnog slavlja, manifestacija je nastavljana pod hrastovima u župnom dvorištu, gdje su nazočne pozdravili Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk i fra Velimir Bagavac, župnik župe Čerin. Prof. Stojić nazočne je upoznao s programom i naglasio kako je pokojni fra Janko Bubalo bio „klica i vodilja“ za susrete poput sinoćnjeg te da je počašćen što su Susreti pod hrastom posvećeni velikanima umjetnosti. Susreti su to koji se održavaju osamnaestu godinu, a na njima su na pokojnog Ferdinanda Zovku podsjetili: Ilijana Korać Teklić, mag.art. flaute i solo pjevanja, Zvonimir Ivanović, tenor, član opernog ansambla HNK u Osijeku, Pero Petrušić, prof., ravnatelj OŠ u Čerinu i Jure Sušac, prof., ravnatelj OGŠ Brotnjo.

Govoreći o liku i djelu pokojnog maestra, Ilijana Korać Teklić i Zvonimir Ivanović iznijeli su svoje impresije i s nazočnima podijelili sjećanja zbog kojih im je Ferdinand Zovko, uz to što im je bio učitelj i prijatelj, postao i uzorom. Iz mnoštva lijepih uspomena na proslavljenog baritona i sveučilišnog profesora Ilijana i Zvonimir odabrali su najljepša kako bi predočili njegov lik i djelo.

Ferdinand Zovko za života je s ponosom isticao kako dolazi iz Čalića, a u svom rodnom kraju ostavio je dubok trag i udario temelje novih odgojno obrazovnih ustanova, o čemu su više govorili Pero Petrušić, ravnatelj OŠ Čerin i Jure Sušac, ravnatelj OGŠ Brotnjo. Naime, pokojni Zovko bio je prvi ravnatelj samostalne OŠ Čerin, ali i pokretač glazbenog odijela koji je prerastao u glazbenu školu.

Zahvaljujući entuzijazmu i poznanstvima pokojni Zovko u velikoj je mjeri unaprijedio materijalne uvijete za odvijanje nastave, dok su koncerti glazbenog odjela u župnoj crkvi sv. Stjepana bili nezaobilazni.

Na takvi koncertima mladi glazbenici imali su priliku pokazati svoj talent, a na sinoćnjoj manifestaciji uprav to su učinili: Marko Sušac, Anđelo Barbarić i Jelena Vasilj, učenici OGŠ Brotnjo, koji su nastupili u glazbenom dijelu programa. Dojmljive nastupe na 18. Susretima pod hrastom imala je i Ilijana Korać Teklić, koja je nastupila uz glasovirsku pratnju Melihe Kulukčije, glazbenice i prosvjetne djelatnice koja je i sama surađivala s Ferdinandom Zovkom.

Lijep doprinos 18. Susretima pod hrastom dali su književnici iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te njihove kolege iz Dubrovačko-neretvanske županije. Na početku završnog dijela manifestacije književnike je predstavio Ivan Baković, predsjednik DHK HB, koji se također ukratko osvrnuo na značaj manifestacije.

Odabrane stihove tako su sinoć krasnoslovili: Ivan Sivrić, Zorana Vekić, predsjednica OMH Metković, Zdravko Nikić, Marina Alerić Bebić, Damir Šetka, Jelena Tadijanović, Melanija Mijoč i Hrvoje Barbir Barba.

WordPress Video Lightbox