Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

OŠ fra Didaka Buntića i OMH Čitluk zajednički obilježili Dane hrvatskog jezika

Dani hrvatskog jezika obilježavaju se od 1991. godine. Ova je kulturna manifestacija utemeljena odlukom Hrvatskog sabora, na sjednici održanoj 28. veljače 1997. godine.

Održava se svake godine u periodu od 11. – 17. ožujka u cilju očuvanja materinskog jezika, svih narječja i dijalekata našeg jezika, kao i bogate hrvatske jezične baštine.

17. ožujka 1967. godine objavljena je „ Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika “- proglas koji su objavili hrvatski jezikoslovci tražeći slobodno oblikovanje hrvatskog jezika u skladu s hrvatskom tradicijom.

Među sastavljačima i potpisnicima teksta Deklaracije bio je niz hrvatskih intelektualaca okupljenih oko Matice hrvatske.

I danas je velika uloga Matice hrvatske u očuvanju i njegovanju hrvatskog jezika.

Tako se ove godine Ogranak Matice hrvatske u Čitluku pridružio OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku u obilježavanju ovog značajnog datuma i tim povodom darovao vrijedne naslove školskoj knjižnici i svim sudionicima prigodnog programa, koji se odvijao u skladu s epidemiološkim mjerama.

Recitatorska sekcija i Zbor OŠ fra Didaka Buntića (jedan dio) su pripremili kratki, prigodni program. Stihovima naših poznatih književnika, koji govore o jeziku, predstavili su se mladi recitatori, a manji dio Zbora škole (pod vodstvom profesora Ivana Muse) izveo je pjesme:

„ Tvoja zemlja“ i „ Lijepa naša“ i tako uveličao priredbu.

OŠ fra Didaka Buntića Čitluk je, zajedno s Ogrankom Matice hrvatske u Čitluku, pozvala ovim obilježivanjem sve na promišljanje o svom jeziku, na njegovanje i očuvanje ljepote divnog našeg jezika…

Jasna Ćorić, prof.

WordPress Video Lightbox