Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk

Središnji program proslave Dana općine Čitluk započeo je danas odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen križa u Čitluk, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena misa zahvalnica, a u Hotelu Brotnjo održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen križa počast poginulim hrvatski braniteljima odali su: izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Skrušenu molitvu za poginule branitelje Brotnja predvodio je fra Miro Šego, koji je također predvodio koncelebrirano misno slavlje u crkvi Krista Kralja, nakon kojeg je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk organizirana povodom proslave Dana općine Čitluk i 713. obljetnice prvog pisanog spominjanja imena Brotnjo započela je izvedbom himne od strane orkestra Osnovne glazbene škole Brotnjo i minutom šutnje za sve poginule branitelje Brotnja. U uvodnom dijelu sjednice predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan pozdravio je nazočne vijećnike, nazočne dužnosnike sa svih razina vlasti, predstavnike crkve, političkih stranaka, udruga, akademske zajednice, gospodarstvenike te visoke goste i uzvanike iz susjednih hercegovačkih, ali i općina i gradova s područja Republike Hrvatske te prijateljskih gradova, a na poseban način dobitnike nagrada i priznanja Općine Čitluk.

U svom govoru Smoljan se osvrnuo i na rad Općinskog vijeća Čitluk od održavanja prošlogodišnje svečane sjednice, a potom se nazočnima obratio načelnik općine Čitluk Marin Radišić i u prigodnom referatu informirao okupljene o realiziranim projektima u proteklom razdoblju i planovima za budućnost.

Prošla godina bila je uspješna i sa najvećim proračunom do sada, skoro 10 milijuna maraka. Nastavili smo sa daljnjim ulaganjima u infrastrukturu i stvaranjem boljih uvjeta za rad i život na području naše općine – rekao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić nakon uvodnog pozdrava upućenog svim nazočnima i slušateljima Radio postaje Herceg-Bosne koja je izravno prenosila svečanu sjednicu OV Čitluk.

Govoreći o infrastrukturni projektima načelnik Marin Radišić istaknuo je izgradnju kružnog toka u Međugorju i kružnog toka u Vionici te ostala ulaganja u prometnu infrastrukturu, ulaganja u kanalizacijsku mrežu, vodoopskrbnu mrežu, školske objekte i ulaganja u uređivanje parkova u Međugorju, Bijakovićima i Čitluku. Također, načelnik Radišić u svom je govoru istaknuo projekte koji imaju za cilj rješavanje problema odvodnje oborinskih voda, kao i uvođenje video nadzornog sustava na dijelu područja općine Čitluk.

Veliki dio projekata Općina Čitluk realizirala je u suradnji sa višim razinama vlasti pa se načelnik Radišić danas zahvalio predstavnicama viših razina vlasti s kojima Općina Čitluk uspješno surađuje.

Većina navedenih projekata realizirana je u suradnji sa višim razinama vlasti. Danas se ovdje želim zahvaliti dr. Draganu Čoviću na potpori svim projektima u našoj općini, zahvaljujem se predstavnicima državne i federalne vlasti, Vladi HNŽ na čelu sa dr. Nevenkom Hercegom. Vjerujem da će takva potpora biti i ubuduće – rekao je načelnik Radišić i najavio neke od projekata koji će biti realizirani u sljedećem razdoblju.

Objavljen je natječaj za izgradnju školske sportske dvorane OŠ Bijakovići, urađen je glavni projekt školske sportske dvorane SŠ fra Slavka Barbarića, uskoro će biti završen glavni projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade Kulturno-informativnog centra u Čitluku. Potpisan je ugovor za izgradnju ceste Podadvor 1 (nova crkva- spoj sa magistralnom cestom M17.4), izabran je izvođač za rekonstrukciju dijela ceste Bijakovići-Vionica-K.Gradac, gdje će radovi uskoro početi. Također, izabran je izvođač za izgradnju fekalne i oborinske kanalizacije-kanalizacijski vod K2 u Međugorju, a radi se i projekt kanalizacijskog cjevovoda u Ulici kralja Tvrtka u Čitluku – rekao je načelnik Radišić govoreći o planiranim projektima, uz što je najavio još nekoliko projekata, te se osvrnuo na gospodarski, kulturni, sportski i život u svim ostalim sferama društva.

Podršku planiranim projektima na svečanoj sjednici OV Čitluk izrazio je dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, koji je uz ostalo rekao:

Moj zadatak u budućem vremenu bit će da potaknem sve nas, sa svih razina, i sa razine BiH i sa razine entiteta, osobito županije, da budemo dio onoga što jesmo i što samo obećali. Narod ovog kraja nam je dao povjerenje, mi sada moramo praviti planove i realizirati ih. Iduću obljetnicu moramo obilježiti još zadovoljniji nego što smo to danas… 713 godina od kada se spominje ovaj kraj, nešto je s čime se ne može svatko ponositi u našoj Hercegovini. Vidim gradonačelnike iz gradova koji nas okružuju, četiri grada, pa sad se i vi morate kroz projekte izboriti da to postignete.

U ime gradonačelnika i načelnika općina nazočnih na svečanoj sjednici OV Čitluk obratio se Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara.

Zadovoljstvo mi je bilo slušati izvješće načelnika koji govori o tome da je Brotnjo postalo mjesto dobrog i ugodnog življenja, mjesto prosperiteta i većeg zapošljavanja. Čestitajući svima vama 713. obljetnicu i Dan općine želim poželjeti puno uspjeha u daljnjem radu i puno dobrih trenutaka u našem Brotnju – poručio je gradonačelnik Bešlić.

Na kraju svečan sjednice predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan i načelnik općine Čitluk Marin Radišić uručili su ovogodišnjim laureatima njihove nagrade.

Tako je na današnjoj svečanoj sjednici Nagrada Općine Čitluk za životno djelo uručena poznatom glazbeniku i neumornom humanitarcu Mati Bulić. Mate Bulić nagrađen je za razvoj hrvatske kulture i glazbene umjetnosti te izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk. Godišnja nagrada Općine Čitluk uručena je Podrumima Andrija d.o.o. Paoča – Čitluk za iznimno postignuće i doprinos razvoju gospodarstva u općini Čitluk, a ovogodišnju Zahvalnicu Općine Čitluk dobio je Ivan Grgić za njegov doprinos u promociji šahovske i sportske kulture na području općine Čitluk.

U ime nagrađenih na priznanjima i ukazanoj časti zahvalio je Mate Bulić.

Ponosni smo što smo Brotnjaci. Svatko od nas je na svoj način doprinio onoliko koliko je mogao. U svoje ime i u ime ostalih nagrađenih mogu reći da smo ponosni. Na kraju ću reći, govorim i u ime ostalih dobitnika, da ćemo uvijek svjedočiti i da smo svjedočili jednom krasnom zajedništvu na ovim prostorima i uvjeren sam da će tako biti i u budućnosti – rekao je Mate Bulić.

WordPress Video Lightbox