Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održana informativna radionica posvećena energetskoj učinkovitosti u stambenom sektoru

Općina Čitluk jedna je od 36 jedinica lokalne samouprave u BiH koje su potpisale Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, te su usvojile Akcijske planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine.

Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom učinkovitošću, čemu je bila posvećena jučerašnja informativna radionica održana u Hotelu Brotnjo pod vodstvom predstavnika UNDP-a i konzultanata koji rade na projektu dekarbonizacije stambenog sektora.

Na informativnoj radionici predstavljeni su rezultati studija zajedno s financijskim mehanizmima razvijenim za općinu Čitluk unutar projekta Residential. S obzirom da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekt Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske učinkovitosti i financijske mehanizme za svih 36 SECAP općina/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Općina Čitluk informativnu radionicu organizirala je u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda BiH (UNDP), a u okviru projekta Dekarbonizacija stambenog sektora (Residential) koji financira Švedska i čiji je cilj stvaranje povoljnih okvira za investicije u energetsku učinkovitost stambenih objekata.

Više informacija o projektu možete pronaći OVDJE.

WordPress Video Lightbox