Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježena 72. obljetnica stradanja na Podadrežnju

U spomen na petoricu hrvatskih časnika i dočasnika iz Drugog svjetskog rata, koji su na Podadrežnju ubijeni 1946. godine, danas je služena sv. Misa. Misnim slavljem, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 72. obljetnica stradanja Marka Stojića, Ivana Juričića – Ćurde, Jure Dodiga, Franje Miloša i Ivana Milićevića – Milića. Misno slavlje kod spomen obilježja predvodio je fra Tihomir Bazina, župnik župe Sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin.

Započinjući svoju propovijed na mjestu stradanja u Donjem Velikom Ograđeniku fra Tihomir Bazina osvrnuo se na pročitane odlomke iz Evanđelja i kazao kako nije bitna kvantiteta već kvaliteta, te da je opredijeljenost za Isusa Krista ono što je važno. Nastavljajući svoju propovijed fra Tihomir je prokomentirao odlomak koji opisuje dolazak Uskrslog Gospodina pred žene i sve ono što je uslijedilo nakon toga, pa tako i pokušaj svećeničkih glavara da cijeli događaj zataje.

Zla djela nikada ne mogu nadvladati snagu dobra. Ne postoji zdravorazumski argument koji bi opravdao zao čin i tako od njega učinio dobro djelo. Ne može li se ovaj evanđeoski ulomak i ovo što sam upravo izrekao povezati sa ovim današnjim danom, ovim spomenom zbog kojeg smo se okupili. Ubiti. Maknuti s lica zemlje. Misliti da ću time riješiti problem. Stavit pod zemlju i misliti da je tu kraj. Ni Isus nije ostao pod zemljom. I njega je otkrilo njegovo Uskrsnuće. Ovi grobovi su otkriveni, kao i grobovi mnogih diljem svijeta, Hrvatske i BiH i zapravo prisutan je trajni osjećaj zahvalnosti i poštovanja prema onim koji su se u svome životu žrtvovali, koji su htjeli nešto učiniti, koji su htjeli i činili dobro. Braćo i sestre upravo je to poruka uskrsnuća. Tijelo možeš ubiti. Mene možeš ubiti, ali ne možeš ubiti duh, ne možeš ubiti dušu. Ne možeš ubiti neko dobro djelo koje će ostati iza nekoga. Možeš me ubiti da zašutim, ali djelo ostaje. To je ono što govori o kvantiteti i kvaliteti – poručio je fra Tihomir Bazina i pozvao okupljene da radost uskrsnuća donesu u svoju svakodnevnicu.

Nakon misnog slavlja, polažući vijence i paleći svijeće kod spomen obilježje ubijenim hrvatskim časnicima i dočasnicima iz Drugog svjetskog rata počast su odali: predstavnici Udruge Domovinske vojske 1941. – 1945., predstavnici Općine Čitluk, OO Mladeži HDZ BiH Čitluk i predstavnici mjesne zajednice Donji Veliki Ograđenik.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1024406881040273.1073743086.252864094861226&type=1&l=58f657a005

WordPress Video Lightbox