Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

HU “Marijina pomoć” Međugorje-Čitluk u službi hodočasnika i domaćeg pučanstva

Humanitarna udruga “Marijina pomoć” Međugorje, Čitluk pruža potrebnu prvu pomoć hodočasnicima koji dolaze u Međugorje te župljanima Međugorja i ostalim pučanima, piše Večernji list BiH. Od dr. Slavice Kajić, predsjednice HU “Marijina pomoć”, doznali smo kako ta udruga svoje besplatne usluge prve medicinske pomoći potrebnima pruža svake godine od Cvjetnice do kraja listopada, a najviše tijekom ljetnih mjeseci, kad je broj hodočasnika u Međugorju osjetno povećan.

Svakodnevno na usluzi

Mi smo hodočasnicima i građanima na usluzi svaki radni dan i blagdanom u vremenu od 9 do 14.30 sati i od 15.30 do 21 sat. Članovi naše udruge su osobe medicinske struke, a u radu nam pomažu i volonteri – rekla nam je dr. Kajić te dodala kako od 1998. godine u Međugorje dolaze njemački volonteri, članovi “Malteser Hilfsdienst e.v. Köln”, koji svoje usluge pružanja prve pomoći ne naplaćuju, a spremni su tako i dalje nastaviti.

Doznali smo da će, kao i do sada, i ove godine prvu pomoć u Međugorju pružati dr. Slavica Kajić iz Ploča, dr. Ivana Čuljak-Blagojević iz Mostara te dr. Mladenka Krezić, dr. Marina Zorić-Nikolić, dr. Drina Škoda i dr. Zrinka Blažević (sve iz Čapljine) te medicinske sestre Branka Brajković iz Čapljine, Slađana Zovko iz Čitluka i Karolina Vasilj iz Međugorja.

I ove je godine na Cvjetnicu, kad su liječnici i volonteri HU “Marijina pomoć” u blizini međugorske crkve počeli pružati prvu pomoć potrebnima, u Međugorje je iz Njemačke stigla gospođa Helga Recht-Gerdes, stalna voditeljica projekta Sanitetske službe Malteškog reda, koja je i proteklih 20 godina ovdje dolazila sa svojim mužem Hermanom i njemačkim volonterima kako bi pružali besplatnu liječničku pomoć međugorskim hodočasnicima.

Godinama dolazim u Međugorje u želji da pomognem svima kojima je medicinska pomoć potrebna i da pomažem domaćem medicinskom osoblju i međugorskim hodočasnicima. Za Međugorje sam se odlučila jer je ovo mjesto Gospinih ukazanja i čim sam prvi put ovdje došla, osjetila sam neizmjernu sreću koja me prati tijekom svih ovih godina. Međugorje je mjesto molitve, mira, sreće i nade – kazala je Recht-Gerdes te dodala kako je svake godine najmanje 40-ak njemačkih volontera dolazilo u Međugorje pružati prvu pomoć hodočasnicima i ostalom puku. To znači da je tijekom 21 godine popriličan broj njih. Osobno je prošle godine u Međugorju radila čak 64 dana.

Popriličan broj

Upitali smo koliko intervencija imaju u prosjeku godišnje.

– Ovisi o godini, naše medicinsko osoblje s volonterima u Međugorju ima između 5500 i 6900 intervencija godišnje. Najviše ih bude ljeti kada se osjetno poveća broj hodočasnika, a i visoke temperature nepovoljno utječu na zdravlje starijih osoba. Poseban problem predstavlja nam transport bolesnih i stradalih osoba s Brda ukazanja i kamenjarom s Križevca.

Večernji list

 

WordPress Video Lightbox