Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježena 717. obljetnica prvog sačuvanog pisanog spomena imena Brotnjo

Središnji dan proslave 717. obljetnice prvog sačuvanog pisanog spomena imena Brotnjo započeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeće i odavanjem počasti poginulim braniteljima kod Spomen križa u Čitluku, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena misa zahvalnica za sve primljene Božje darove.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk, koja je uslijedila nakon misnog slavlja, započela je izvedbom himne, nakon čega je Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, pozdravio mnogobrojne uvažene uzvanike proslave Dana općine Čitluk.

Vijeće u ovom sazivu redovno održava sjednice sukladno Poslovniku i Statutu. Do sada smo u ovom sazivu održali 26 sjednica OV Čitluk i nastojali smo raditi ekspeditivno i brzo jer želimo biti servis izvršnoj vlasti donošenjem svih potrebnih akata. Suradnja s izvršnom vlasti, načelnikom i općinskim službama je izvanredna. Skupa s načelnikom i općinskim službama nastojimo razvijati dobre odnose u prvom redu s građanima općine Čitluk, mjesnim zajednicama, susjednim i prijateljskim općinama i gradovima, raznim udrugama, institucijama, ustanovama, te sa višim razinama vlasti preko županije, federacije sve do državnog nivoa. Da su ti odnosi uistinu dobri svjedoči današnji odziv na svečanu sjednicu OV Čitluk. Veseli me što vas vidim ovom prigodom u našem Brotnju, uvažavam sve isprike oni koji su opravdali svoj izostanak sa današnje svečanosti, a zahvaljujem na čestitkama onih koji su bili spriječeni nazočiti sjednici – poručio je Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk.

Predsjednik OV Čitluk Smoljan suradnju s načelnikom Radišićem ocijenio je izvanrednom, a načelnik Radišić nazočne u Hotelu Brotnjo na svečanoj sjednici OV Čitluk o učinjenom u proteklom razdoblju informirao je video izvješćem.

 

Načelnik Radišić najavio nastavak izgradnje zgrade KIC-a

Nastavili smo s ulaganjem u cestovnu infrastrukturu, izgradnju kanalizacijskog sustava, širenje rasvjete na području cijele općine. Uspješno smo završili obnovu školskih objekata, nastavili smo izgradnjom dvije školske sportske dvorane i ulaganjima u gospodarske zone. Također, nastojali smo pokazati socijalnu osjetljivost posebice prema mladima i ugroženima. Nastojimo pomoći jednokratnim novčanim iznosima za novorođeno dijete, povećali smo studentske stipendije i grantove udrugama, osiguravamo besplatan prijevoz za učenike osnovnih škola, a od ove godine zahvaljujući Vladi HNŽ osigurani su besplatni udžbenici za sve razrede osnovnih škola. Jedan od značajnijih projekata u sljedećem razdoblju je izgradnja zgrade Kulturno-informativnog centra Čitluk za što je danas, nakon provedene zakonom propisane procedure, potpisan ugovor sa izvođačem radova i narednih dana krenut će radovi – kazao je načelnik Radišić i zahvalio se svim predstavnicima viših razina vlasti na pruženoj potpori i iskazanom razumijevanju za potrebe žitelja Brotnja.

U našoj općini odvija se bogat kulturni i društveni život, organiziraju se izložbe, predstavljanja knjiga, održavaju se brojne manifestacije, a općina preko Sportskog saveza financira rad sedamnaest sportskih klubova u kojima trenira skoro tisuću mladih. Stalno ulažemo u sportsku infrastrukturu i drago nam je da je ove godine HŠK Zrinjski drugi dio svoje najuspješnije sezone odigrao na našim Barama. Ove godine u našoj općini održano je i 25. Federalno natjecanje učenika i studenata glazbe uz sudjelovanje više od 1500 natjecatelja… Želimo da Brotnjo bude mjesto ugodnog življenja gdje će mladi vidjeti svoju perspektivu i ostajati na ovom prostoru – kazao je načelnik Radišić i svoje obraćanje završio čestitavši dobitnicima javnih priznanja i čestitavši svim Broćankama i Brotnjacima Dan općine.

U svom obraćanju svim Broćankama i Brotnjacima Dan općine Čitluk čestitao je i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Priveli smo kraju jedan ogroman posao. Da nije bilo opet predstavnika vlasti Republike hrvatske, zbog toga mi je drago da su i predstavnici ministarstva vanjskih poslova a i naš dragi generalni konzul ovdje,. Teško da bi mi iznijeli težak i zahtjevan politički projekat hrvatskog naroda u BIH na način kako smo to uspjeli uraditi. S radošću kažem da je jedan veliki posao iza nas… Investicije neka idu svojim tijekom, posebno one usmjerene u infrastrukturu i neka budu na najvišoj razini jer ogroman broj iz čitavog svijeta, zbog našeg Međugorja, ali ne samo Međugorja dolazi ovdje. Isto tako, očuvajmo ključnu vrijednost ovog prostora, a to je da se ovdje može živjeti po mjeri čovjeka, po najvišim standardima i zbog toga mi je jako drago da puno vas sa ovog prostora je na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini i da svojim radom daju doprinos našim projektima – kazao je dr. Čović.

 

Mary Walsh i don Dragan Filipović dobitnici javnih priznanja

Posebno svečano na današnjoj sjednici bilo je prilikom predstavljanja odluke Općinskog vijeća Čitluk ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja, kao i prilikom predstavljanja dobitnika i njihovih zasluga. Prva dobitnica javnog priznanja „Počasni građanin Općine Čitluk“ danas je postala humanitarka Mary Walsh za svoje zasluge u pružanju pomoći siromašnima, a na poseban način za zasluge vezane za izgradnju objekta Edukacijsko-rehabilitacijskog centra Sveti Josip Radnik.

Dobitnih priznanja „Nagrada Općine Čitluk za životno djelo“ don Dragan Filipović. Svećenik, zborovođa, skladatelj i istaknuti glazbeni pedagog svojim je dugogodišnjim djelovanjem zadužio glazbenu scenu Hercegovine, što je prepoznato te je don Dragan nagrađen javnim priznanjem.

Gospođa Mary Wolsh nije mogla nazočiti današnjoj svečanosti te će joj javno priznanje biti uručeno prilikom njezinog sljedećeg posjeta našoj općini, dok su nagradu za životno djelo don Draganu uručili Marin Radišić i Predrag Smoljan.

Mnogo je pjevača koji su se žrtvovali u toj plemenitoj umjetnosti kako bi nas moja rodna općina prepoznala. Hvala i jednima i drugima. Ovdje je prof. Monija za koju se sjećam da pjeva još od dječjeg zbora, prof. Marijana koja korepetira akademski zbor Pro musica punih 20 godina, prof. Ilina članica Simfonijskog orkestra Mostar, klape Narenta i Drača koje su donijele u Mostar petnaest nagrada sa festivala. Zahvaljujem vodstvu Općine Čitluk i ovo priznanje primam zbog svih pjevača i njima ga posvećujem. Oni su to svojim trudom i pjevanjem zaslužili, a učinili su nas prepoznatljivim sve dotle da su nas neki dan pozvali iz Firence kakao bi sljedeće godine Pro musica održala četiri koncerta u pokrajini Toscana. Pro musica je do sada imala 152 nastupa ili koncerta. Uz to zamoljen sam da u ime svih Brotnjaka, posebice ljudi iz vlasti Općine Čitluk, izrazim zahvalnost gospođi Mary Walsh, koja nije mogla danas s nama biti, a koja je sa svojim suradnicima, domaćim i stranima, i ne samo u našoj općini, ostvarila velike i vrijedne projekte. Vjerujem kako nam je svima poznata izgradnja zgrade u edukacijsko-rehabilitacijskog centra Potpolju za djecu s poteškoćama u razvoju. Gospođo Mary velika hvala vama i vašim suradnicima – kazao je don Dragan Filipović.

Na današnjoj svečanosti nazočnima se obratio i don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata, a svečanost su svojim nastupima učinili dojmljivom don Dragan Filipović i njegovi glazbeni suradnici.

WordPress Video Lightbox