Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježen deveti Dan branitelja općine Čitluk

Deveti Dan branitelja općine Čitluk i 28. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH obilježeni su danas u Čitluku.

Obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk započelo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen križa, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena misa.

Misno slavlje predslavio je fra Miro Šego, a uz čitlučkog župnika u koncelebraciji su bili: don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina te fra Hrvoje Miletić, župnik župe Čerin.

Nakon misnog slavlja uslijedio je mimohod sudionika proslave od župne crkve do hotela Brotnjo, gdje je održana svečana akademija.
Na početku svečana akademije okupljeni u hotelu Brotnjo pozdravili su stjegove pod kojim su se borili branitelji iz općine Čitluk te su poginulim braniteljima odali počast minutom šutnje i prikazivanjem slikopisa posvećenog 38 poginulih branitelja s područja općine Čitluk.

Svojim dolaskom svečanu akademiju u hotelu Brotnjo uveličali su: roditelji poginulih branitelja, njihovi suborci, Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, Oliver Soldo, Stjepan Krasić i Slađan Bevanda, ministri u Vladi HNŽ, Martina Ćosić, savjetnica dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ, Marin Radišić, načelnik općine, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, predstavnici Oružanih snaga BiH, izaslanstvo 4. Gardijske brigade HV-a, ratni zapovjednici, časnici, dočasnici i vojnici s područja općine Čitluk te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Čitluka, Rame, Uzdola, Gruda, Stoca, Čapljine, Bune i ostalih mjesta.

Sve nazočne u ime organizatora na početku svog govora pozdravio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić, koji je kazao kako žrtva branitelja ne smije ostati zaboravljena te da je stoga i pokrenuto obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk.

Uspomena na naše branitelje i sve ono što su učinili za našu slobodu ostat će sačuvana. Da je to uistinu tako svjedoče nam aktivnosti koje se poduzimaju u suradnji sa našim udrugama. Svakako je to i Dan branitelja općine Čitluk. Na sjednici OV Čitluk usvojena je odluka o pristupanju izradi monografije stradanja Brotnjaka u svjetskim ratovima, Domovinskom ratu i poraćima, što će također biti vrijedan doprinos. Bilo je jako lijepo vidjeti mnogo djece kod Spomen križa za vrijeme polaganja vijenaca i na svetoj misi za branitelje. Ta djeca nisu se bila ni rodila za vrijeme Domovinskog rata no došla su odati počast poginulim braniteljima – kazao je načelnik Marin Radišić i zahvalio djeci, njihovim obiteljima, nastavnicima i profesorima što se trude očuvati uspomene na nesebičnu žrtvu poginulih branitelja i ulogu branitelja u Domovinskom ratu.

Također, načelnik općine Čitluk napomenuo je kako danas s mnogo ponosa možemo doći u mjesta na kojima su bili naši branitelji.

S ponosom obilazimo mjesta gdje su bili naši branitelji za vrijeme Domovinskog rata i gdje se sa poštovanjem govori o doprinosu koji su dali pripadnici naših postrojbi. 14. lipnja u Spomen parku na Buni, povodom obilježavanja 27. obljetnice oslobođenja Bune i u sklopu manifestacije Lipanjske zore otkriveno je spomen obilježje poginulim pripadnicima brigade Knez Branimir – Čitluk na kojem je ispisano jedanaest imena poginulih članova ove brigade. 23. lipnja u organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola na Uzdolu je svečano otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje za 134 poginula branitelja, a među njima su i četiri Brotnjaka – kazao je načelnik Radišić i zahvalio udrugama koje su na ovakav način odale počast poginulim braniteljima. Načelnik Radišić također se zahvalio pripadnicima postrojbi koje nisu iz Brotnja na njihovom dolasku na Dan branitelja te uz čestitku Organizacijskom odboru još jednom naglasio da se žrtva branitelja mora cijeniti.

U ime Organizacijskog odbora i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk sve nazočne pozdravila je i Lidija Šarac.

Lijepo je što ste danas ovdje. Ove zastave nosila su djeca poginulih branitelja, vaših suboraca. Dio zastava nosila su djeca živućih branitelja i ponosna sam što je svatko od njih pristao nositi zastavu. Govorite svojoj djeci o ovim zastavama i neka se dogodine sami jave kao i ove godine. Veliko im hvala na tome… Nećemo živjeti u prošlosti, ali prošlost ne smijemo nikada zaboraviti. Želim vam mir i dobro – poručila je Lidija Šarac te dodala kako se škole s područja općine Čitluk sve više uključuju u obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk te pozvala branitelje da se u još većem broju odazovu na obilježavanje desetog Dana branitelja.

Prigodnim riječima nazočnima su se također obratili Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ i don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina, a birane riječi i misli na temu Domovinskog rata i uloge hrvatskih branitelja s nazočnima su podijelili i učenici koji su osvojili nagrade u natječaju za najbolje literarne radove koji je raspisao Organizacijski odbor.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Josip Šego, učenik OŠ Bijakovići, Antea Šakota, učenica OŠ fra Didaka Buntića, Jelena Živković, učenica OŠ fra Didaka Buntića čiju je rad pročitao učenik Ante Pehar, Goran Prusina, učenik OŠ Čerin, Ana Radišić, učenica SŠ dr. fra Slavka Barbarića i Glorija Korać, učenica SŠ dr. fra Slavka Barbarića.

Na današnjoj svečanoj akademiji, održanoj u povodu obilježavanja Dan branitelja općine Čitluk i 28. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH, ratni put 41. samostalne Domobranske bojne Knez Branimir – Čitluk prikazan je kroz prigodni referat koji su za današnju svečanost pripremili zapovjednici ove postrojbe.

Izvedbom glazbenih točaka svečanu akademiju u hotelu Brotnjo uljepšali su učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

WordPress Video Lightbox