Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježen deseti Dan branitelja općine Čitluk

U Čitluku su danas obilježeni deseti Dan branitelja općine Čitluk i 29. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH. Ovim povodom kod Spomen križa u Čitluk, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima odali su: predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Općine Čitluk i Oružanih snaga, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena sv. Misa.

Misu zadušnicu za poginule branitelje predvodio je fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin. U suslavlju s predvoditeljom misnog slavlja bili su: don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina, fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja – Čitluk i fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići, a započinjući svoju današnju propovijed fra Hrvoje je kazao kako se misa slavi kako bi se nazočni kao zajednica pomolili za poginule, nestale i umrle branitelje.

Uvijek na ovakvim susretima kažem da nismo došli ovdje slaviti ratove, nekakvo mitsko junaštvo kao naši susjedi. Ne, rat je sumrak čovjeka. Rat je sumrak ljudskosti. Čovjek je stvoreni iz ljubavi , dok je rat stvoren da ubija, mrzi i razara, i nikako ne može biti Božje djelo. Ovdje smo došli pomoliti se za one koji su mislili i vjerovali da postoje ideali za koje vrijedi živjeti, ali i umrijeti. Da vrijedi za drugoga, za čovjeka, za obitelj, narod, domovinu i vjeru podnijeti mučeništvo i umrijeti . Čovjek nije samo golo tijelo, nego i duh i duša. Iza čovjeka ostaje nešto, a to su djela, spomen i memorija – kazao je fra Hrvoje Miletić.

Fra Hrvoje je također podsjetio na dvije Zapovijedi ljubavi i naglasio kako je vrijeme rata završilo te da novo vrijeme traži novu vrstu davanja i mučeništva.

S pijetetom, ponosom i ljubavlju gledamo na one koji su poginuli jer su posijali sjeme nesebičnosti što ga nikakva mržnja ne može ugasiti… Vrijeme rata je prošlo. Vrijeme je za novo mučeništvo. Sada je vrijeme za davati se u ispunjavanju svojih obveza – poručio je fra Hrvoje Miletić.

Zbog svima poznate situacije, Organizacijski odbor proslave ove je godine program Dana branitelja općine Čitluk sveo na odavanje počasti kod Spomen križa i Misu za poginule branitelje, a valja kazati kao se Dan branitelja u Čitluku obilježava od 2011. godine i to na prijedlog tadašnjeg Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika koji je Općinsko vijeće Čitluk usvojilo u listopadu 2010. godine.

 

WordPress Video Lightbox