Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježen 11. Dan branitelja općine Čitluk

Jedanaesti Dan branitelja općine Čitluk i 30. obljetnica organizirane obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH obilježeni su danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa u Čitluku te misom u župnoj crkvi Krista Kralja.

Poginulim braniteljima općine Čitluk polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su odali: ratni zapovjednici i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Općine Čitluk, predstavnici Općinskog vijeća Čitluk i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Nakon polaganja vijenac i paljenja svijeća, svih poginulih branitelja nazočni su se prisjetili i u skrušenoj molitvi, a potom i na misnom slavlju koje je, u suslavlju s don Đurom Benderom, dekanom Broćanskog dekanata i župnikom župe Gradina, i fra Mirom Šegom, župnikom župe Krista Kralja Čitluk, predvodio fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin.

18. rujna je za nas Brotnjake važan dan jer tada obilježavamo Dan branitelja Brotnja i tada se prisjećamo prije svega naših pokojnih. Želimo se zahvaliti i iskazati pijetet i poštovanje žrtvi poginulih branitelja. Posebno je važno sjetiti se branitelja jer da nije bilo branitelja ne bi danas bilo života ni slobode. Sve ono što se zaboravi prestaje biti povijesna istina i zato su obljetnice iz Domovinskog rata vrlo važne – kazao je nakon polaganja vijenaca u izjavi za novinare general-bojnik Ivica Jerkić.

Na obljetnicu se osvrnuo i načelnik općine Čitluk Marin Radišić kazavši:

Ovo je jedanaesti puta da se obilježava Dan branitelja općine Čitluk. Na prijedlog Odbora za branitelje Općinsko vijeće Čitluk je 2010. godine 18. rujna proglasilo Danom branitelja. Svake godine na taj dan se prisjećamo poginulih i preminulih branitelja i mislim da je ovo najmanje što možemo učiniti.

U svojim izjavama načelnik Radišić i general-bojnik Jerkić složili su se kako branitelji zaslužuju biti na prvom mjestu jer su najzaslužniji za sve ono što danas imamo, a načelnik Radišić je također istaknuo kako Općina Čitluk ima dobru suradnju s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i da zajedničkim naporima pokušavaju riješiti probleme.

Danas je poseban dan za nas Brotnjake jer se prisjećamo poginulih branitelja. Vidjeti prijatelje naših pokojnih danas ovdje je jasan znak da živi uspomena na njih i to je poseban osjećaj. Zbog situacije s koronavirusom obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk je malo drugačije – kazala je Lidija Šarac, predsjednica Udruge obitelji poginulih branitelja općine Čitluk, i naglasila kako su svi članovi obitelji tužni zbog gubitka svojih bližnjih u Domovinskom ratu te da udruga čija je predsjednica nastoji zajedno sa čelnicima Općine Čitluk i ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata sačuvati uspomenu na poginule branitelje, a sve živuće branitelje učiniti ponosnim.

WordPress Video Lightbox