Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Nutrina Marije – Zorke Vasilj odjekuje stranicama „Tišine“

Sinoć je u međugorskoj dvorani Ivana Pavla II. publici predstavljena zbirka pjesama „Tišina“. Autorica 75 pjesama objavljenih u zbirci je mlada Broćanka Marija – Zorka Vasilj, a uz autoricu u predstavljanju su sudjelovali Jelena Živko i fra Goran Azinović.

Predstavljanje zbirke „Tišina“ glazbeno je obogatio fra Marin Karačić, čitajući poeziju svoj doprinos predstavljanju dala je Irena Prga, dok je program predstavljanja vodila Zdravka Šego.

Zbirka pjesama „Tišina“ izdana je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk te je stoga predstavljena u sklopu tradicionalne kulturno-duhovne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“.

Inače, književni prvijenac, zbirku pjesama „Želje jednog djeteta“ Marija – Zorka Vasilj objavila je 2014. godine. Zajedno s kolegicama Vasilj je sudjelovala i u nastajanju knjige „Krijesnice“, a osvrćući se na pjesničko stvaralaštvo u zbirkama „Želje jednog djeteta“ i „Tišina“ autorica je kazala, želeći dočarati koliko je druga zbirka ozbiljnije tematike, kako joj se čini da je nakon potkošulje, koja simbolizira prvu zbirku i razigranu djevojčicu, obukla pjesničko odijelo te na papir stavila pjesme u kojima piše o odnosu s Bogom, prijateljstvu, ljubavi, borbama s kojima se čovjek susreće kroz život, rastancima, nedostajanjima…

Sam naziv zbirke pjesama je jako simboličan, što je istaknula i autorica.

Ta tišina znači da sam se trebala povući iz svoje energičnosti, svoje poletnosti i vitrenosti, zatvoriti se u svoju sobu i staviti na papir svaki stih koji mi je došao. Ova Tišina dobila je svoj smisao na seminaru posta, molitve i šutnje u Masnoj Luci. Taj seminar me je toliko dotaknuo i rekao mi: Ej, Zorka, tvoja Tišina, tvoja knjiga, tvoje sve zapisano među tim koricama, sada je dobilo smisao. Prošla sam sve što sam napisala u ovoj knjizi i ponovno sam sve to prošla kada sam bila na tom seminaru. Sve je to moralo odjeknuti u nekoj Tišini… U svakom slučaju ova knjiga predstavlja mene onakvu kakva jesam. Možda izvana djelujem kao čvrsta i snažna osoba, ali sam zapravo krhka – kazala je Marija – Zorka Vasilj i dodala kako će čitatelji možde teško na prvu povezati pjesme sa njom, ali da je u „Tišini“ na papir stavili i svijetu ponudila svoju nutrinu, svoj unutarnji svijet.

Za ovakvu odluku trebalo je mnogo hrabrosti, ali i poticaja. Snažan poticaj za objavljivanje zbirke autorica je dobila od recenzentice, Jelene Živko koja je velika ljubiteljica pisane riječi i od fra Gorana Azinovića. Živko i Azinović sinoć su biranim riječima govorili o autorici i njezinom pjesničkom stvaralaštvu.

Jelena Živko tako je istaknula kako je riječ o posebnoj knjizi s kojom osjeća duboku povezanost i koja je na nju imala psihoterapeutski učinak, dok je fra Goran Azinović naglasio kako je knjiga nastala spontano i da su temelji ove duhovne knjige u molitvi te da kao takva može biti i molitvenik.

Ana Zubac, lektorica i urednica knjige, također je svojim radom i razmišljanjima dala snažan poticaj objavljivanju knjige, čiji važan dio su i ilustracije mlade umjetnice Zdravke Džajić.

Na samoj poleđini knjige mogu se pročitati kratki osvrti na knjigu, koje potpisuju fra Nikola Jurišić, David Pušić, Barbara Raguž i Ivana Milićević.

WordPress Video Lightbox