Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Misnim slavljem i polaganjem vijenaca odana počast stradalima na Podadrežnju

Slavljenjem sv. Mise i polaganjem vijenaca danas, na Uskrsni ponedjeljak, petorici ubijenih hrvatskih časnika i dočasnika iz Drugog svjetskog rata na Podadrežnju je odana počast. Misno slavlje u suslavlju sa župnikom župe Čerin fra Hrvojem Miletićem predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator Vicepostulature postupka mučenika „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, a nakon misnog slavlja vijence na spomen obilježje položili su i svijeće zapalili Marin Radišić , načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk, predstavnici Udruge Hrvatske domovinske vojske 1941.-1945., predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici mjesne zajednice Donji Veliki Ograđenik i Mladeži OO HDZ BiH – Čitluk.

Predvodeći misno slavlje na mjestu gdje su petorica hrvatskih časnika i dočasnika položila svoje živote fra Miljenko Mića Stojić naglasio je kako su stradali položili svoje živote za slobodu i dodao kako je Hrvatima u njihovim preteškim trenucima uvijek pomagao Bog.

Onaj tko je u tim teškim i preteškim vremenima pomogao Hrvatu bio je njegov Bog. Znao je taj naš brat Hrvat da bez njega neće uspjeti. Othrvao se sirenskom zovu zmije iz Zemaljskoga raja i nije poklekao. Sačuvao je svoj dom obasjan blagoslovom svoga Boga. Ne smijemo ovo nikada smetnuti s uma. Bog je zaista jedina naša baština, kako nas uči današnji psalam. Nije to nikakav novac za koji ćemo prodati sebe i svoje, nije to nikakva vlast i nazovi ugled u društvu. Nisu to ni raskalašene zabave i pjesme u danima Uskrsa po našim mjestima koje ne samo da nemaju nikakve veze s našom vjerom nego ni s našom kulturom. Ima već četiri desetljeća kako nas Kraljica Mira neprestano uči zdravom ponašanju. Govori nam da se molimo, da uzmemo krunicu u ruke i pobijedit ćemo. Danas bismo mogli reći i da je Domovinski rat tomu primjer. Upamtimo dobro te naputke – poručio je u dijelu svoje današnje propovijedi fra Miljenko Mića Stojić.

U dijelu svoje propovijedi fra Mića je poručio kako su pripadnici našeg naroda „poškropljeni krvlju naših mučenika“, a dio propovijedi fra Mića je posvetio i podizanju spomen križeva za hrvatske žrtve na Groblju mira.

Nismo mi narod bez povijesti i sjećanja, mi smo narod obilježen mučeništvom i odlučnošću. Ne može naše lice biti trka za novcem u ovom ili onom obliku, trka za ovozemaljskim dobitcima. Naše lice je briga za našu domovinu i za našega Boga. Tek smo tada pravi ljudi i tek tada možemo živjeti punim plućima. Križevi koji se postavljaju na Groblju mira bit će samo turistička zanimljivost ako ih ne budu pratile kolijevke u našim obiteljima. Od samoga udaranja u junačka hrvatska prsa nema ništa. Zakoni života su nepromjenjivi. Koga ima, njegova je i sadašnjost i budućnost, pa i prošlost – naglasio je fra Miljenko Mića Stojić, čiju propovijed u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin nakon završetka misnog slavlja predvodio je molitvu za stradale Marka Stojića, Ivana Juričića – Ćurdu, Juru Dodiga, Franju Miloša i Ivana Milićevića – Milića, petoricu hrvatskih časnika i dočasnika kojima je nakon toga počast odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

WordPress Video Lightbox