Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Novi ciklus „Male škole za izgradnju mira“

Novi ciklus “Male škole za izgradnju mira” (MšiM) ove godine počinje 1.4.2019.godine, a registracija novih polaznika i polaznica je u tijeku. Vaše je samo da odete na http://sspb.probuducnost.ba/ i postanete dio „Male škole za izgradnju mira“ i od 1.4.2019. do 17.05.2019. kroz osam tematskih cjelina on-line učite i sudjelujete u diskusiji o procesima razrješenja konflikta, izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva, te o ulozi različitih društvenih pojava na te procese.

Nakon odslušanih predavanja sudionice i sudionici „Male škole“ pišu eseje koji ulaze u konkurenciju za godišnju nagradu, a prošle godine najboljim su proglašeni radovi Melise Kapić iz Maglaja, Renate Tešić iz Istočnog Novog Sarajeva i Zenaide Lišinović iz Doboja, esej “Kultura mira”.

MšiM je u formi on-line edukacije, što podrazumijeva da sudionici pohađaju školu preko svog PC-ja, prijenosnog računala, tableta ili mobitela i mogu pristupiti školi u svako doba i na svakom mjestu za vrijeme njenog trajanja. Škola kroz svoj koncept omogućava i interaktivno učenje sa podrškom on-line mentora putem foruma, gdje sudionici mogu postavljati pitanja o izrečenom sadržaju, diskutirati o istom sa drugim sudionicima škole i predavačima.

„Mala škola za izgradnju mira“ pokrenuta je 2015. u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira CRS i do sada ju je pohađalo više od 100 građana i građanki BiH i regije, sa ciljem da unaprijede svoja znanja i razumijevanja o izgradnji mira. Predavači na MŠIM-u su sveučilišni profesori i profesorice, te iskusni aktivisti i aktivistice iz BiH.

Škola traje šest tjedana i sadrži osam tematskih cjelina koje govore o izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva.

Teme i predavači ove godine na MŠIM su:
▪ Kultura mira, prof.dr. Nerzuk Ćurak
▪ Izgradnja mira i transformacija konflikta, prof.dr. Zlatiborka Popov-Momčinović
▪ Mir i socijalni pokreti, Aleksandra Letić
▪ Mediji i izgradnja mira, Emil Karamatić
▪ Uticaj društevnih mreža u procesima pomirenja, Almir Panjeta
▪ Uloga religije i izgradnja mira, Azra Ibrahimović, prof.dr. Mario Bernardić, Radivoje Krulj, Elma Softić Kunitz
▪ Edukacija za mir, prof.dr. Nerzuk Ćurak
▪ Izgradnja identiteta za pomirenje, prof.dr. Marko-Antonio Brkić.

PRIJAVITE SE!

PRO – Budućnost

 

WordPress Video Lightbox