Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na proslavi Dana branitelja Brotnjaci se prisjetili poginulih broćanskih vitezova

Danas je u Čitluku obilježen Dan branitelja općine Čitluk. Trinaesto obilježavanja Dana branitelja započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa koji je nedavno obnovljen, odnosno drveni križ zamijenjen je kamenim križem. Nakon što su predstavnici Općine Čitluk, ratni zapovjednici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, suborci iz vojnih postrojbi i postrojbi policije iz Hercegovine i H,rvatske, kao i predstavnici Oružanih snaga BiH položili vijence i zapalili svijeće, sudionici obilježavanja Dana branitelja poginulih su se prisjetili i u skrušenoj molitvi.

Molitvu kod novog Spomen križa predvodio je fra Miro Šego, a župnik župe Krista Kralja Čitluk predvodio je i misno slavlje koje je uslijedilo nakon odavanja počasti braniteljima.

Nakon misnog slavalja članovi obitelji poginulih branitelja i ostali sudionici proslave, predvođeni učenicima koji su nosili zastave ratnih postrojbi, uputili su se do Hotela Brotnja, gdje je održana prigodna svečanost. Svečanost u Hotelu Brotnjo započela je himnom u izvedbi ženske vokalne skupine HKUD Didak, nakon koje su svi nazočni, pogleda uprtih u slikopis poginulih, svim poginulim braniteljima Brotnja odali zasluženu počast minutom šutnje.

Na današnjoj svečanosti navirale su uspomene na poginule branitelja, a tako je bilo i prilikom ulaska učenika sa stjegovima ratnih postrojbi.

Pozdravljam vas na 13. Danu branitelja općine Čitluk na kojem se prisjećamo Domovinskog rata i vremena kada su branitelji Brotnja obranili ove prostore i sudjelovali u obrani prostora na kojima živi hrvatski narod… Pohvalio bih naše škole, ravnatelje, nastavnike i učenike koji od samog početka obilježavana Dana branitelja aktivno sudjeluju u programu obilježavanja Dana branitelja s radovima koji tematiziraju Domovinski rat. Našim braniteljima koji su obranili naše hrvatske prostore, a mnogi među njima nažalost su dali svoje živote za obranu hrvatske zemlje, dugujemo posebnu zahvalnost. Oni su nas zadužili da čuvamo slobodu i uspomene na Domovinski rat koje ne smiju pasti u zaborav. Da će te uspomene biti očuvane svjedoče aktivnosti koje poduzimamo u suradnji sa našim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Svakako je to Dan branitelja općine Čitluk uz koji obilježavamo i sve značajnije datume iz naše prošlosti. Nakon zastoja u izgradnji zgrade KIC-a u Čitluku konačno su radovi nastavljeni i vjerujem da će radovi biti završeni u sljedećoj godini, a u zgradi KIC-a bit će spomen soba, dok će ispred zgrade biti spomen obilježje. Kao što ste vidjeli, prije par dana spomen križ izgrađen od drveta zamijenili smo kamenim križem na kojem je naravno ostao stih pjesme Frana Krste Frankopana: Navik on živi, ki izgine pošteno – kazao je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk uz zahvalu svima koji sudjeluju u organizaciji Dana branitelja, ali i svima koji svojim dolaskom svjedoče njegovu važnost.

Među uzvanicima obilježavana Dana branitelja bio je Oliver Soldo, ministar branitelja HNŽ, koji se okupljenima također obratio prigodnim riječima. Ministar Soldo je naglasio kako su branitelji iz Brotnja u Domovinskom ratu imali važnu ulogu, bilo da je riječ o zaustavljanju agresije ili o oslobodilačkim akcijama.

Stali smo u obranu i već nakon pola godine, ili malo više, krenuli i napravili Lipanjske zore i oslobodili našu Hercegovinu. Brotnjaci su kroz ’92 i ’93 dali svoj obol na svim bojištima doline Neretve, sjeverne Hercegovine, središnje Bosne… bile su to teške i mučne godine, osobito ’93. Bila je to godina puna stradanja hrvatskog naroda, ali nismo ni tada uzmaknuli. ’94 i ’95 dolaze kao pobjedničke godine. Također, Brotnjaci i tada daju svoj obol i značajan doprinos kroz postrojbe čije ratne stjegove smo imali priliku vidjeti i kojima se danas s posebnim pijetetom klanjamo uz prisjećanje na sve poginule branitelje te ratne vojne invalide, ali i sve sudionike Domovinskog rata, koji nas nesebičnom žrtvom obraniše. Ono najbitnije kada se dođe ovdje u Brotnjo je to što uvijek osjetimo duh Brotnja koji danas živi i zato je naša sloboda još slađa i još vrijednija. Molim vas da to nikada ne izgubite i čuvate sve vrednote koje krase Brotnjo – zaključio je ministar Oliver Soldo.

Jedan od temeljnih ciljeva obilježavanja Dana branitelja je prenijeti istinu o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje, a kako kreativni mogu biti u stvaranju likovnih i literarnih radova učenici su pokazali kroz nagradni natječaj. Ovakav natječaj raspisuje se svake godine povodom Dana branitelja te su ove godine najbolje likovne radove izradili: Antonija Vasilj – OŠ Bijakovići, Ivana Milićević – OŠ Čerin I Nikolina Dragičević – OŠ fra Didaka Buntića – Čitluk, dok su najbolje literarne radove napisale: Ana Vasilj – OŠ Bijakovići, Josipa Milićević – OŠ Čerin, Marija Sušac – OŠ fra Didaka Buntića – Čitluk i Petra Miletić, SŠ dr. fra Slavka Barbarića.

Sanja Pehar, voditeljica današnjeg programa, među čestitkama koje su pristigle povodom obilježavanja Dana branitelja općine Čitluk pročitala je čestitku general bojnika Ivice Jerkića, koji nije mogao nazočiti obilježavanju zbog međunarodnih obveza i čestitku Lidije Šarac, predsjednice Udruge obitelji poginulih branitelja općine Čitluk, koja je uz ostale hodočasnike čestitku uputila sa Puta svetog Jakova.

WordPress Video Lightbox