Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

68. Dani Berbe grožđa završeni prigodnim programom na Broćanskom trgu

Na Broćanskom trgu u Čitluku sinoć su završeni 68. Dani berbe grožđa. Tradicionalna turističko-kulturno-gospodarska manifestacija trajala je tri dana, a nakon raznovrsnog programa manifestacija je završena svečanim mimohodom te programom na trgu, gdje su broćanski vinari posjetitelje dočekali sa svojim odabranim vinima i gdje su nastupila kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine i na samom kraju programa popularni glazbenik Mladen Grdović.

Predvođeni amblemom manifestacije, orkestrom iz Trebižeta, mažoretkinjama općine Čitluk, domaćini, brojni uzvanici i sudionici programa u mimohodu su se sinoć uputili od Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga. Po dolasku na trg dobrodošlicu svim nazočnima poželio je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

U uvodnom dijelu svog obraćanja načelnik Radišić podsjetio je na program 68. Dana berbe grožđa koji je prethodio završnoj večeri i naglasio kako su bogati i raznolik program glavna obilježja manifestacije koja slavi mukotrpan rad vinogradara i vinara.

Za razliku od prošle godine koja je po količini i kvaliteti za naše vinare i vinogradare bila odlična ova godina za veliki broj naših vinogradara bila je jedna od najzahtjevnijih i najtežih. Nestabilne vremenske prilike i natprosječne padaline u proljeće i počekom ljeta stvorili su uvjete za razvoj plamenjače u vinogradima tako da će ove godine urod biti značajno manji nego prošle godine, a nažalost, jedan broj naših vinogradara neće imati nikakvog uroda. Vjerujemo da će naši vinogradari svojim vinogradima posvetiti još veću pozornost i da će se loza oporaviti i dati puni urod već sljedeće godine. Prije dvadesetak dana usvojen je dugo najavljivani Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH. Ovim zakonom utvrđuju se principi organiziranja tržišta vina i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina. Vinari su dugo isticali da je potrebno urediti ovo područje kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu – kazao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić i uz zahvalu pokroviteljima i sponzorima istaknuo kako je suradnja Općine Čitluk sa višim razinama vlasti odlična.

Uistinu, sinoćnjem završnom programu nazočili su dužnosnici iz izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina u BiH, predstavnici Republike Hrvatske, ali i uzvanici iz svih sfera javnog života. Visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH predvodili su dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i gospođa Borjana Krišto, a predsjedateljici Vijeća ministara BiH pripala je čast da otvori 68. Dane berbe grožđa.

Na današnjoj svečanosti imat ćemo priliku da nam se predstave brojna kulturno-umjetnička društva, klape kao i pojedinci, a napose ono zbog čega smo se okupili, gdje će hercegovački vinari imati priliku predstaviti nam vrhunska, kvalitetna, hercegovačka vina te nam ponuditi i gastronomske specijalitete ovoga kraja. Kada govorimo o našim vinima i vinarima, spomenula bih svakako i usvajanje novog Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH kojim se između ostalog osigurava bolja konkurentnost i bolji pristup proizvođačima vina iz Bosne i Hercegovine europskim i svjetskim tržištima – istaknula je Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH i uz čestitke organizatorima manifestaciju proglasila otvorenom.

Kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine iz BiH sinoć su na Broćanskom trgu priredile lijep ugođaj, a posjetitelji završnog dijela manifestacije mogli su uživati u odličnim hercegovačkim vinima i gastronomskim specijalitetima. Zabava i ugodno druženje dosegnuli su vrhunac na nastupu Mladena Grdovića, koji svojim nastupom razveselio sve nazočne.

 

WordPress Video Lightbox