Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na Podadrežnju odana počast svim nevinim žrtvama

Župljani župe Čerin, ali i mnogih ostalih broćanskih mjesta danas su odali počast petorici časnika i dočasnika hrvatske vojske koji su obijeni 1946. godine na Podadrežnju. U blizini njihovog stradanja podignuta je zavjetna kapelica u kojoj je fra Velimir Bagavac, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, danas predvodio misno slavlje, a u spomen na poginule na ovom lokalitetu podignut je i spomenik, kod kojeg su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Misno slavlje na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno je slavljeno u spomen na časnike i dočasnike iz Drugog svjetskog rata koji su na Podadrežnju ubijeni 6. siječnja 1946. godine, ali i u spomen na sve nevine žrtve.

Svoju današnju propovijed fra Velimira Bagavac započeo je stihovima iz dijela pjesme „Heroji svjetla“ Marka Perkovića Thompsona, nakon čega je posebno istaknuo kako je važno ne zaboraviti i pomolite se.

– Draga braćo i sestre, dragi vjernici, jučer smo proslavili našu najveću svetkovinu – Uskrs. Na toj svetkovini i na Gospodinovom uskrsnuću temelji se naša vjera. Nalazimo se u vazmenoj osmini, slavimo pobjedu života nad smrću, ljubavi nad mržnjom, svjetla nad tamom, dobrog nad zlim, istine nad laži. Rekao sam da je Isusovo uskrsnuće temelj naše vjere, da nećemo zauvijek nestati – umrijeti ako vjerujem da ćemo i mi vječno živjeti. Danas ovdje se sjećamo i molimo na poseban način za pet časnika i dočasnika koji su ubijeni 1946. godine. Ti ljudi su ubijeni iz mržnje. Mi smo danas došli kao vjernici na ovo mjesto da se za njih pomolimo i otmemo zaboravu njihovu žrtvu, spomen na njih. Mi vjerujemo da oni žive jednim boljim i ljepšim životom. Tješi i nas Božja riječ koja kaže: Gdje boli i jauka više biti neće jer prijašnje uminu. Da nije toga. Da nije vjeru u Boga uzalud bi bio ovaj naš dolazak danas ovdje. Iz ove lijepe pjesme, čiji sam dio maloprije pročitao, izvući ću dvije misli. Prva je: ne zaboraviti, a druga je: pomoliti se. Nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu, a ni žrtvu tolikih drugih koji su svoje živote darovali da bi mi imali slobodu. Jedno od duhovnih djela milosrđa glasi: Za žive i mrtve Boga moli. Ne smijemo ih zaboraviti te kao kršćani svaki dan za njih i za njihove duše trebamo se pomoliti. S tim dvjema mislima vratimo se u svoje životne svakodnevice – poručio je fra Velimir Bagavac u svojo propovijedi.

Nakon misnog slavlja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulima odali su: Ivo Bevanda, ministar prometa i veza HNŽ, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, predstavnici Udruge Hrvatske domovinske vojske 1941.-1945., mjesne zajednice Donji Veliki Ograđenik i Mladeži OO HDZ BiH – Čitluk.

Obilježavanje obljetnice svake godine organizira mjesna zajednica Donji Veliki Ograđenik, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća upriličeno je prigodno druženje.

WordPress Video Lightbox