Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na Kružoku razgovarano o nedostatku kvalificirane radne snage u ugostiteljstvu i turizmu

Jučer je u Herceg Etno selu Međugorje održan Kružok na temu: “Rješenje problema nedostatka kvalificirane radne snage u suradnji s gospodarstvenicima i stručnim/strukovnim školama za sektor turizma i ugostiteljstva” koji su organizirali Gospodarska/Privredna komora Grada Mostara i Općina Čitluk u suradnji s programom Prilika plus i Inkubatorom društvenih inovacija Munja. Kroz zajedničku diskusiju svi sudionici Kružoka dali su svoj doprinos u predstavljanju stvarnog stanja, svega dobrog što je učinjeno, ali i postojećih nedostataka, te su kroz razmjenu iskustava pokušali potaknuti sinergijsko djelovanju u rješavanju izazova i problema.

Dobrodošlicu sudionicima Kružoka, uz zahvalu organizatorima, poželio je načelnik općina Čitluk Marin Radišić. Načelnik Radišić ovom je prilikom istaknuo da su Općina Čitluk i Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića imali odličnu suradnju s programom Prilika Plus i Gospodarskom komorom Grada Mostar prilikom realizacije projekta opremanja kabineta za praktičnu nastavu u čitlučkoj srednjoj školi, te dodao da se nada da će se suradnja nastaviti i u drugim djelatnostima. Također, načelnik Radišić je sudionik Kružoka upoznao sa činjenicom da je prije nekoliko dana svoju prvu sjednicu održalo Lokalno ekonomsko vijeće Općine Čitluk.

Kružok poput ovog u Međugorju dan ranije održan je u Mostaru, dok su ranije događaji poput ovog organizirani u još nekoliko gradova, ali s temama prilagođenim potencijalima lokalnih zajednica u kojim su održani. Više o samim karakteristikama i ciljevima Kružoka jučer je govorio Jan Zlatan Kulenović, dok su Krešimir Milićević iz Turističke zajednice HNŽ – podružnica Čitluk i Helena Lončar ispred Gospodarske komora Grada Mostara kroz svoje prezentacije predstavili zanimljive podatke vezane za temu Kružoka.

Halko Basarić, predstavnik programa Prilika Plus predstavio je program koji ima za cilj unaprijediti obrazovanje u BiH. Ovaj program je usmjeren na povećanje broja zaposlenih i produktivnosti ljudi koji traže posao, učenika srednjih strukovnih škola, te uposlenih osoba kojima su potrebne nove vještine, a do sada je, uz potporu švicarske Vlade, partnere u realizaciji ciljeva imao u više od 30 općina na području cijele BiH.

Pozitivne primjere iz prakse na Kružoku su predstavili Damir Mlikota iz Hotela Brotnjo i Branimir Penava iz Herceg Etno sela Međugorje, nakon čega je uslijedila diskusija u kojoj su sudjelovali nazočni gospodarstvenici, predstavnici Općine Čitluk, Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, Zavoda za zapošljavanje HNŽ – podružnica Čitluk, TZ HNŽ – podružnica Čitluk, Gospodarske komore Grada Mostara i ostali sudionici jučerašnjeg događaja.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1063538647127096.1073743143.252864094861226&type=1&l=c97480537d

WordPress Video Lightbox