Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na javnoj tribini istaknuta važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka vrata maternice

Javna tribina na temu „Prevencija raka dojke i raka vrata maternice” održana je sinoć u Hotelu Brotnjo. Na ovoj tribini gošće predavači bile su Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogled iz Mostara, dr. Tanja Marić Krešić, ginekolog u SKB Mostar i dr. sc. Inga Marijanović, specijalist onkologije na Klinici za onkologiju SKB Mostar, dok je Suzana Bošnjak, tajnica Općinskog odbora Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača Čitluk, bila moderatorica javne tribine.

U prvom dijelu sinoćnje tribine predavačice su, svaka iz svog područja, održale stručna i jako informativna predavanja, dok su u drugom dijelu tribine nazočne mogle postavljati pitanja. U drugom, interaktivnom dijelu predavanja nazočne su mogle javno postaviti pitanje a za postavljanje pitanja bili su pripremljeni i prigodni blokovi na koje su sudionice mogle anonimno postaviti pitanje vezano za rak vrata maternice i rak dojke, kao i njihovu prevenciju, rano otkrivanje i proces liječenja.

Javnu tribinu u okviru svojih planiranih aktivnosti za 2019. godinu organizirao je Općinski odbora Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača Čitluk pa su Valentina Bevanda, predsjednica OO Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača Čitluk i tajnica Suzana Bošnjak na kraju predavanja predavačicama uručile prigodne darove u znak zahvale za njihovo gostovanje u Čitluku.

Dio svog vremena predavačice su jako rado odvojile i za medije pa je tako dr. sc. Inga Marijanović, specijalist onkologije i radioterapije na Klinici za onkologiju SKB Mostar rekla kako se ona i njezine kolege rado odazivaju na ovakve javne tribine i da su ovakvi događaji jako značajni jer se inače jako malo govori o bolestima, pa tako i malignim oboljenjima koja su gorući problem ne samo u BiH, nego u cijeloj regiji.

Moramo biti svjesni činjenice da je BiH, mislim jedina zemlja u Europi, koja nema program prevencije raka dojke,program prevencije raka grlića maternice, i iz tog razloga ovo je uistinu jedan iskorak. Sretna sam što sam večeras ovdje i što možemo podijeliti sve ono što znamo i potencijalno razgovarati o one što ne znamo kako bi bili bolji i kako bismo pokušali nekako ići ukorak sa svim gorućim problemima koji se oko nas događaju – izjavila je dr. sc. Inga Marijanović.

U nastanku svoje izjave za novinare dr. sc. Inga Marijanović je rekla kako se na ovakvim javnim tribinama svi zbliže i postaju svjesniji zajedničkih problema.

Ovakve tribine zaista doprinose jako puno jer žene jednostavno shvate što bi trebale. Možda se dogodi nekakav klik u procesu svega ovoga što se događa, tako da shvate da su one jako bitne i da je važno da vode brigu o svom zdravlju – objasnila je dr. sc. Inga Marijanović i napomenula da je teško govoriti o broju oboljelih jer ne postoji registar za rak, ali da preliminarni podaci dobiveni kroz populacijski registar pokazuju da oko 1400 žena godišnje oboli od raka dojke u BiH, od čega njih 500 do 600 i umre od ove bolesti.

Ovakvi podaci ukazuju na potrebu sve veće promocije prevencije i edukacije o malignim bolestima, zbog čega je i bila organizirana sinoćnja javna tribina, a naša druga sugovornica, dr. Tanja Marić Krešić rekla nam je kako su javne tribine jako pohvalne i da se najčešće organiziraju od prosinca do ožujka, a na poseban način u siječnju kada se obilježava Svjetski dan prevencije raka vrta maternice.

Povećan broj ovakvih druženja, te televizijskih i radijskih emisija koristi nam da pozovemo žene da dođu na pregled i doprinesemo njihovoj informiranosti. Žene su informirane o ovom problemu, samo što nas u jednom dijelu ignoriraju. Možda nisu motivirane da dolaze na redovite ginekološke preglede – izjavila je dr. Tanja Marić Krešić i pojasnila da je važno motivirati žene na redovite ginekološke preglede.

Govoreći o broju oboljelih, dr. Tanja Marić Krešić predočila je podatke da na svjetskoj razini godišnje od bolesti raka vrata maternice oboli oko pola milijuna žena, od kojih nažalost 50% i umre od ove opake bolesti.

Ono što se događa s rakom vrata maternice je da smo ga uspjeli kroz prevenciju, na svjetskoj razini, pomaknuti na treće mjesto što se tiče obolijevanja. Na prvom mjestu je rak endometrija, potom najagresivniji od svih – rak jajnika, a rak vrata maternice je na trećem mjestu. Međutim, što se tiče izlječenja i smrtnosti, tu nismo uspjeli napraviti apsolutno nikakve pomake. Moramo prevenciju pomaknuti na jedan drugi nivo, ne samo pričati da se dolazi na papa testove, mi moramo cjepivo dovesti u BiH. Ono mora biti ne onako „fašistički“ nametnuto, nego na dobrovoljnoj osnovi, ali dostupno svima. To će biti sljedeće – zaključila je dr. Tanja Marić Krešić.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1263554410458851&type=1&l=6b1795404e

WordPress Video Lightbox