Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na Groblju mira postavljeno prvih 110 križeva za broćanske žrtve

Prva faza postavljanja križeva na Groblju mira za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk je u tijeku. Danas je završen prvi dio planiranih i dogovorenih radova u okviru kojih će više od 300 žrtava s područja općine Čitluk dobiti svoj spomen križ uz prateću pločicu s osobnim podacima do 21. kolovoza i misnog slavlja na Bilima.

Od Slavena Markote, predsjednika Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk informirani smo o tijeku izvođenja radova na memorijalnom Groblju mira. Markota je istaknuo kako je danas završeno postavljanje prvih 110 križeva i pločica sa osobnim podacima za broćanske žrtve te da se križevi za žrtve s područja općine Čitluk nalaze u polju C Groblja mira na Bilima.

Radovi na postavljanju križeva napreduju u skladu sa dinamičkim planom, a samom izvođenju radova na terenu nazočili su Slaven Markota i Mate Miletić, predstavnici čitlučkog Povjerenstva te Ilija Vrljić, voditelj udruge Mir International koja se brine o memorijalnom groblju.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk odlučilo se za model postavljanja križeva u kojemu je polje za sve žrtve s područja općine Čitluk podijeljeno po župama, a zatim su polja župa podijeljena po naseljenim mjestima, sve kako bi križevi najbližih srodnika mogli biti na okupu.

21. kolovoza na Bilima će s obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma. Svetu misu za sve nevino stradale žrtve, s početkom u 12 sati toga dana, predvodit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski, a nakon mise počast žrtvama odat će se i polaganjem vijenaca. Do tada na Groblju mira bit će postavljeno više od 300 križeva za žrtve s područja općine Čitluk, što je dodatni motiv da Brotnjaci u što većem broju posjete narednu misu na Bilima i poklone se našim žrtvama koje su dale najviše što jedan čovjek može dati – svoj život.

 

 

WordPress Video Lightbox