Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na današnji dan prije 20 godina Brotnjo osvojilo naslov prvaka BiH

Prije točno dvadeset godina nogometaši Brotnja osvojili su naslov prvaka BiH. Desetog lipnja 2000. godine u Čitluku, pred prepunim gledalištem Gradskog stadiona Bare, Brotnjo i Budućnost iz Banovića odigrali su uzvratnu utakmicu finala doigravanja za prvaka. Prva finalna utakmica završila je 1:1, dok je utakmica u Čitluku završila 0:0 pa se na današnji dan prije dvadeset godina naslov prvaka slavio na stadionu Bare i čitlučkim ulicama.

Bio je to najveći uspjeh u povijesti Brotnja. Naslov prvaka osvojen u sezoni 1999./2000. Prve lige BiH priznala je i UEFA pa je, nakon što je postalo prvi prvak BiH, Brotnjo steklo pravo nastupa u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka.

U spomenutoj sezoni Brotnjo je u 1. ligi Herceg-Bosne osvojilo drugo mjesto te se plasiralo u jednu od skupina doigravanja u kojoj su se natjecali najbolje plasirani klubovi iz dva saveza. U skupini sa Sarajevom, Rudarom i Jedinstvom Čitlučani su osvojili prvo mjesto i plasirali se u finale doigravanja za prvaka, u kojemu im je protivnik bila Budućnost iz Banovića.

Trener Ivo Ištuk finalnu utakmicu u Čitluku započeo je u sastavu: Davor Juričić (kapetan), Nenad Džidić, Nikola Juričić, Zlatko Raguž, Darko Cvijanović, Miroslav Lauš, Danijel Bajkuša, Ivo Marinčić, Miro Klaić, Mario Čižmek, Dalibor Šilić, a u toj utakmici, ali i tijekom sezone treneru Ištuk također su na raspolaganju bili: Denis Miloš, Vladimir Markotić, Velimir Brašnić, Mijo Katić, Dario Dabac, Ivan Šimunović, Robert Miloš, Zoran Prusina, Draženko Krmek, Dario Gagro, Pero Ostojić, Andrija Sušac i Damir Pavlović.

Predsjednik kluba u to vrijeme bio je Ivan Medić, dok je Ivan Bencun bio direktor. Pomoćnik trenera Ištuka bio je Mario Tot, trener vratara: Ekra Jakirević, fizioterapeuti: Mario Prusina i Bruno Grblečki, trener specijalist Mile Rončević te predstavnik kluba i sportski tajnik Milorad Prusina.

HNK Brotnjo na nedavno održanoj „Bijelo – crvenoj noći“ obilježio je svoj najveći uspjeh, ali i ostale uspjehe poput plasmana u europska natjecanja.

WordPress Video Lightbox