Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Blagdan Sv. Vinka: Nakon rezidbe blagoslovljeni trsovi vrhunskih vinogradarskih sorti

Vinogradari i vinari u brojnim krajevima Hrvatske i Hercegovine jučer su proslavili blagdan Sv. Vinka. Tako je bilo i u Brotnju, najvećem vinogorju u BiH, a tradicija obilježavanja početka vinogradarske sezone u Brotnju započeta je u Krehin Gracu prije dvadesetak godina.

Tradicionalna proslava održana je u vinogradu Grge Ćavara na lokalitetu Grabe. Prvi trs u vinogradu sa više od 3000 trsova obrezao je njegov vlasnik u društvu prijatelja iz Krehin Graca i s područja općine Čapljina, a u vinogradu su za ovu prigodu bile obješene kobasice i ostali suhomesnati proizvodi.

Kako nalaže tradicija obrezani trsovi zaliveni su starim vinom. Na tradicionalan način Ćavar je blagoslovio svoj i sve ostale vinograde te predvodio molitvu tijekom koje su se okupljeni molili za dobru vinogradarsku godinu i prisjetili se pokojnih prijatelja.

Blagdan Sv. Vinka značajan je za vinogradara i vinare jer rezidba prvih trsova obilježava početak sezone radova u vinogradu, što prati pjesma i veselje. Gange i bećarci tako su jučer pjevani u Krehin Gracu, a veselje i druženje vinogradara nastavljeno je uz vino i bogatu trpezu u obližnjem ugostiteljskom objektu.

Uz ovu proslavu blagdan Sv. Vinka proslavljen je i u ostalim dijelovima Brotnja.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.985255428288752.1073743047.252864094861226&type=1&l=b687d7589b

WordPress Video Lightbox