Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Misom zahvalnicom i odavanjem počasti braniteljima obilježen Dan općine Čitluk

Dan općine Čitluk i 715. obljetnica najstarijeg sačuvanog pisanog spominjanja imena Brotnjo obilježeni su danas u Čitluku odavanjem počasti poginulim braniteljima Brotnja i misom zahvalnicom u župnoj crkvi Krista Kralja.

Kod Spomen križa poginulim braniteljima počast su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali: Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Lidija Šarac, predstavnica udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz koje su prilikom polaganja također bili don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina te fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk.

Predvođeni fra Mirom Šegom nazočni Brotnjaci, među kojima su bili članovi obitelji poginulih i umrlih branitelja, suborci, predstavnici Općine Čitluk i ostalih javnih institucija i poduzeća, vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Čitluk, u skrušenoj su se molitvi kod Spomen križa prisjetili poginulih branitelja, nakon čega je u čitlučkoj župnoj crkvi slavljena misa zahvalnica. Misu zahvalnicu predvodio je fra Miro Šego, uz koga su u suslavlju bili: don Đuro Bender, fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići.

Na misi zahvalnici Brotnjaci su u zajedništvu molili za poginule i umrle branitelje Brotnja, za općinu Čitluk, mir u svijetu i sve ono što je potrebno danas činiti, a na poseban su se način pridružili molitvi za zaustavljanje pandemije, na što je na poseban način cijelu Crkvu pozvao papa Franjo.

Znakovito, proslava Dan općine Čitluk održana je na dan kada Crkva slavi blagdan Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, što je u svojoj propovijedi naglasio fra Miro Šego te dodao kako je Hercegovina kroz povijest na poseban način privržena Blaženoj Djevici Mariji.

U različitim trenucima života, posebno onim teškim čovjek je vapio Majci. Čovjek se obraća za pomoć onome tko mu je najvažniji, najbliži i pod čijom je zaštitom bio siguran. Tako i mi, posebno kada je teško, poglede i vapaje upućujemo Blaženoj Djevici Mariji… Ova je godina za našu općinu posebno važna jer ove se godine spominjemo 40. obljetnice Gospinog ukazanja u Međugorju – kazao je fra Miro Šego i podsjetio da je prije godinu dana ustanovljena udruga Zavjet Gospi i da je glavni zadatak ove udruge potaknuti vjernike u Hercegovini na još snažniju pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, ali i da potakne vjernike da iskažu Bogu zahvalnost za sve što je u posljednjih 40 godina učinio za kraj u kojem živimo.

Uzimajući u obzir sve što se događa i što se događalo na našem prostoru fra Miro je zaključio: Nebo je ovdje pokazalo svoju snagu, i zbog ovog zaključka pozvao sve da nikada ne krenemo za ovozemaljskim stvarima i zaboravimo na milosti koje nam je Bog dao.

Nažalost, i ove je godine zbog cjelokupne situacije izostao višednevni program proslave Dana općine Čitluk, a proslava je organizirana na skroman način, ali uz mnogo poštovanja za poginule branitelje koji su u temelje naše slobode nesebično ugradili ono najvrjednije, svoje živote.

WordPress Video Lightbox