Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Marin Radišić i Predrag Smoljan čestitali prof. dr. sc. Milenku Bevandi na prijemu u članstvo Akademije medicinskih znanosti RH

Prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, izabran je u članstvo Akademije medicinskih znanosti Republike Hrvatske. Prijem u Akademiju označava krajnji doseg kojega pojedinac može steći u svom akademskom obrazovanju, a u Akademiju medicinskih znanosti Republike Hrvatske u travnju prošle godine izabrani su prof. dr. sc. Milenko Bevanda i prof. dr. sc. Ante Kvesić, dok je promocija njihovog izbora održana u prosincu. Izbor u društvo izabranih znanstvenika, koje se bavi promicanjem medicinskih znanosti radi unapređenja narodnog zdravlja za prof. dr. sc. Bevandu i prof. dr. sc. Kvesića je još jedna potvrda njihovog višegodišnjeg kvalitetnog i stručnog rada u medicini.

Proceduru za njihov prijem u Akademiju pokrenule su njihove kolege te su time još jednom pokazali koliko su dekan Medicinskog fakulteta i ravnatelj SKB Mostar cijenjeni u medicinskim krugovima.

Na ovom izuzetnom uspjehu prof. dr. sc. Milenku Bevandi u utorak su, na prijemu organiziranom ovim povodom, čestitali načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan. Načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan razgovarali su s prof. dr. sc. Milenkom Bevandom o njegovom dosadašnjem radu, o SKB Mostar, ulozi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u edukaciji mladih lječnika i razvoju struke, Akademiji medicinskih znanosti Republike Hrvatske i prijemu u njezino članstvo, kao i o ostalim temama.

Tijekom prijeme, načelnik Radišić i predsjednik OV Čitluk Smoljan na poseban su način iskazali zadovoljstvo zbog Bevandinog prijema u članstvo Akademije, te su, ističući da je ovaj uspjeh za svaku pohvalu, zaželjeli mnogo uspjeha prof. dr. sc. Bevandi u daljnjem radu.

Nakon održanog prijema zamolili smo prof. dr. sc. Milenka Bevandu da nam kaže nešto više o Akademiji, na što je prof. dr. sc. Bevanda srdačno pristao i objasnio da je Akademija osnovana 1961. godine i da je trenutno podijeljena u osam različitih kolegija, te da može imati ukupno 365 članova.

Akademija može imati 300 redovitih, 50 suradnih članova i 15 dopisnih, a prof. dr. sc. Bevanda i prof. dr. sc. Kvesić su među 15 dopisnih članova koji su svojim stručnim i znanstvenim radom doprinijeli unaprjeđenju medicine i zdravstvene zaštite u Hrvatskoj unatoč tome što imaju stalo boravište izvan Republike Hrvatske. Prof. dr. sc. Bevanda pripada Kolegiju internističkih znanosti, dok je prof. dr. sc. Kvesić u Kolegiju kirurških znanosti.

Upitan da prokomentira prijem u članstvo Akademije i što konkretno prijem znači za njega i njegovog kolegu Kvesića, dekan Medicinskog fakulteta u Mostar nam je kazao:

-Znači mnogo i u stručnom i znanstvenom smislu, vrhunac jedne karijere. Normalno je da svaki čovjek u svom radu stremi nekom vrhuncu, stremi kraju zacrtanog puta. Pitanje je samo dođemo li svi do kraja. Pitanje je i hoće li naš rad prepoznati sredina, struka, znanost. Mi smo imali preduvjete a ljudi iz naše blizine su nas predložili i eto prošli smo u izboru. Moram spomenuti neke ljude koji su pomogli u promociji nas dvojice profesora s Medicinskog fakulteta u Mostaru. U prvom redu prof. Jasna Lipozenčić, predsjednica Akademije, potom prof. Davor Štimac i prof. Željko Krznarić, potpredsjednici Akademije i moj osobni agitator prema njima Doc. Suzana Konjevod. Mišljenje o mom prijemu pisao je prof. Marko Banić. Za prof. Kvesića velike zasluge u njegovoj promociji imali su i prof. Šime Vučkov i prof. Zupančić naravno uz navedene profesore iz Akademije.

Naš prijem nije samo osobna promocija. Na ovaj način dato je priznanje našoj SKB Mostar i Medicinskom fakultetu u Mostaru a mislim i hrvatskom narodu u BiH za svu borbu koju vodimo u očuvanju svog identiteta u državi BiH.

Mislim da je ovim postupkom otvorena i mogućnost budućih prijema u Akademiju za sve one naše liječnike koji s pravom budu aplicirali na ovu visoku instituciju i ovo visoko priznanje. Mi smo probili led.

Za sebe mogu samo reći da ću nastaviti predano raditi kako u struci tako i u znanosti. Nadam se da ću opravdati svoje mjesto i poziciju koju sam zauzeo svojim prijemom u Akademiju medicinskih znanosti Hrvatske.

Na iznimnom uspjehu čestitali su Vam načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan. Kako komentirate održani prijem?

Ovo je prilika da im se još jednom zahvalim na prijemu. Također, zahvaljujem im se na iskazanom zanimanju za moj rad i napredovanja. Bilo je ugodno razgovarati s njima dvojicom. U razgovoru smo dotakli mnoga krucijalna pitanja iz mog stručnog i znanstvenog opusa, rada u SKB Mostar, stanja u SKB Mostar. Razgovarali smo također i o mnogim općinskim pitanjima. Drago mi je da postoji dobra vizija razvoja općine. Svi moramo na neki način staviti sebe i svoj rad u službu općeg interesa, a naša općina je interes svih nas.

Prof. dr. sc. Milenko Bevanda kao liječnik opće prakse radio je do 1991. godine u Domu zdravlja Čitluk. Nakon toga obnašao je niz istaknutih dužnosti i uz rad napredovao u struci. Tijekom Domovinskog rata obnašao je dužnost Načelnika saniteta u IV Brigadi HVO-a, potom Načelnika saniteta Brigade „Knez Branimir“ i na kraju funkciju Načelnika sanitetske službe logističke baze Herceg-Bosne. U tijeku 1997. i 1998. godine obašao je ulogu pomoćnika županijskog ministra za zdravstvo, što su samo neke od dužnosti u bogatom životopisu istaknutog zdravstvenog djelatnika koji se može pohvaliti brojnim projektima, znanstvenim radovima, radovima na domaćim i međunarodnim skupovima, knjigama i poglavljima u knjigama.

Trenutno obnaša dužnost dekana Medicinskog fakulteta u drugom mandatu, gdje je i dugogodišnji profesor i pročelnik Katedre interne medicine. Uz navedeno vrijedi istaknuti da je prof. dr. sc. Bevanda također i voditelj odjela za gastroenterologiju i hepatologiju pri SKB Mostar te da je cijenjen kao jedan od vodećih stručnjaka u BiH i regiji u području gastroenterologije. Pod njegovim je vodstvom ili sudjelovanjem uvedeno nekoliko inovativnih metoda liječenja, dok je Medicinski fakultet u Mostaru na čelu s dekanom Bevandom, povezujući svoju nastavnu djelatnost s zdravstvenom djelatnošću, pokrenuo niz aktivnosti poput osnivanja Centar za medicinu spavanja, Centar za citogenetiku, Centar za stalno medicinsko usavršavanje i Studija dentalne medicine kroz koje Medicinski fakultet u Mostaru nastavlja ostvarivati svoje geslo i težiti ka izvrsnosti, što na najbolji mogući način čini više od 20 godina.

Radeći na unaprjeđenju Medicinskog fakulteta, prije tri godine pokrenut je studij Dentalne medicine a prošle godine i studij Medicine na engleskom jeziku. Uprava je primjerice u slučaju Studija za dentalnu medicinu neumorno radila na osiguranju prostora, kadrova i opreme za osnivanje Klinike za dentalnu medicinu. Ova Klinika nužan je temelj za kvalitetno izvođenje kliničke nastave u sklopu koje bi studenti mogli praktično radit i educirati se. Opremanje Klinike je u tijeku, a trenutno se intenzivno radi i na usavršavanju doktora dentalne medicine, koji će sudjelovati u nastavi. Sve navedeno je dug, težak i osjetljiv posao, no dekan Bevanda i njegovi suradnici velike nade polažu u trenutne studente, kako studente dentalne medicine tako i ostale, jer znaju i stalno ponavljaju da su studenti Medicinskog fakulteta u Mostaru stupovi na kojima će se nastaviti graditi Medicinski fakultet.

U strateškom planu Fakulteta za buduće razdoblje su i mnogi drugi projekti pa tako je i podizanje četvrtog kata na postojećoj zgradi, kako bi se osigurao dovoljan broj učionica za nove studijske programe.

WordPress Video Lightbox