Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Likovna kolonija Didak predstavljena fantastičnom izložbom umjetničkih radova

Sinoć je u idiličnom Hercegovačkom selu obitelji Vasilj otvorena izložba umjetničkih radova nastalih na likovnim kolonijama Didak u 2019., 2020. i 2021. godini. Dvadesetak umjetnika iz BiH i Hrvatske protekla tri dana stvaralo je dio sinoć izloženih radova, dok su organizatori izlažući radove nastale i dvije prethodne godine premašili brojku od devedeset izloženih radova.

Umjetnicima je fra Didak Buntić svih ovih godina bio inspiracija za stvaranje. Hercegovačkog svećenika, prosvjetitelja i vizionara na početku sinoćnjeg programa pjesmom su predstavile članice ženske vokalne skupine HKUD Didak, nakon čega se okupljenima obratio Vladimir Filipović.

Likovna kolonija Didak nastala je u sklopu Didakovih dana i ovo joj je šesnaesta godina, što je pozamašan broj. Malo koja kolonija se može pohvaliti ovakvim brojem održavanja. Likovne kolonije općenito su mjesta okupljanja ljudi, prvotno umjetnika, ali i ljubitelja umjetnosti. Višednevne kolonije kao što je ova, samo prošle godine nije bila višednevna zbog svima poznatih razloga vezanih za pandemiju, daju umjetnicima mogućnost, ali i izazov. Kada dođete na ovakvo posebno mjesto, ove godine smo ovdje u Hercegovačkom selu koje ima svoju posebnu priču, svaka kućica prča svoju priču baš kao što i svaka slika koja je ovdje izložena, a ima ih više od devedeset, priča svoju priču… Malo koja kolonija se može pohvaliti ovakvim brojem djela – kazao je prof. Vladimir Filipović, autor predgovora za katalog pod nazivom „Duboko pod suncem“ u kojem je i autorov osvrt na umjetnike i njihova umjetnička djela.

Inače, na sinoćnjoj izložbi bila su izložena umjetnička djela nastala na međunarodnim likovnim kolonijama održanim u 2019., 2020. i 2021. godini. Čast da otvori ovakvu izložbu pripala je Tomislavu Martinoviću, predsjedavajućem Doma naroda FBiH.

Za mene osobno tri stvari večeras su fascinantne. Prvo je ovo okruženje koje izgleda idilično i sve nas vraća u vrijeme našeg djetinjstva. Druga je stvar koja je vezana za ljudski rad i ljudsko stvaralaštvo, odnosno sve one koji su se okupili i sudjelovali na likovnoj koloniji Didak 2019., 2020. i 2021. godine te su načinili ove prekrasne radove kojima večeras možemo svjedočiti. Treća stvar, koja nije nimalo beznačajna, je osamnaesti rođendan manifestacije Didakovi dani – kazao je Tomislav Martinović i dodao kako osjeća moralnu obvezu i dužnost odati priznanje ljudima koji radu u HKUD Didak. Svima onima koji nisu žalili sebe u proteklih osamnaest godina kako bi predstavili u najboljem svjetlu jednog od najvećih sinova Hercegovine, fra Didaka Buntića.

Predsjedavajući Doma naroda FBiH također se osvrnuo na rad HKUD Didak koji je zaokružen kroz brojne sekcije te je naglasio kako podrška manifestaciji Didakovi dani neće izostati i da joj treba dati još veći značaj.

Svima nama, posebice mladima kojih je ovdje jako puno večeras, na obvezu i dužnost je da čuvamo ovu prelijepu manifestaciju i da je još više razvijamo u narednim godinama za koje mislimo i vjerujemo da će biti bolje, da neće biti opterećene epidemiološkim pravilima i posebnim restrikcijama koje smo proživljavali prošle i ove godine – zaključio je Martinović i proglasio izložbu otvorenom.

Svojim nastupom sinoćnji program glazbeno je obogatila muška klapa Trebižat. Organizatori su sudionicima likovne kolonije održane pod stručnim vodstvom Maria Bobana, čiji je dio i ove godine bila dječja likovna radionica, uručili prigodne zahvalnice.

Umjetnici su došli ovdje sa željom da ostave trag, a taj trag koji mi ostavljamo ovdje ostavio je također i fra Didak Buntić koji je bio naš, a i sada je, učitelj i otac Hercegovine. Želio bi reći za fra Didaka Buntića i fra Slavka Barbarića – oci Hercegovine, ništa drugo –kazao je umjetnik Ivan Križanac dajući objašnjenje što umjetnike motivira na sudjelovanje u programu Didakovih dana.

Ovogodišnja, 18. međunarodna kulturna manifestacija Didakovi dani završit će u utorak, 19. listopada u Mostaru predstavljanjem zbornika radova „100. obljetnica od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini (1917. – 2017.)“.

 

WordPress Video Lightbox