Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Kušanje vina u Gradnićima: Među odličnim vinima odabrana najbolja

U Gradnićima, najstarijoj broćanskoj župi i mjestu s najstarijim vinskim podrumom u BiH, danas je održano kušanje i ocjenjivanje mladog vina. Vrsni poznavatelji vina kušali su i ocijenili ukupno 62 vina, od kojih su sva zadovoljila svojom kvalitetom, a u kategorijama bijelih i crnih vina po tri vina su osvojila jednak broj bodova pa je o pobjedniku odlučivalo pripetavanje. Nakon dodatnog kušanja vina s istim brojem osvojenih bodova, odučeno je da su među pristiglim uzorcima najbolja vina Damira Pehara (žilavka) i Zorana Zupca (blatina).

Vina pristigla na kušanje ocjenjivali su prof. dr. Tihomir Prusina, dipl. agronom Marina Tomić i dipl. agronom Josip Martinović. Nakon što su se u župnoj dvorani okupili svi zainteresirani i nakon što je predstavio način ocjenjivanja prof. dr. Tihomir Prusina je kazao kako su kušana ukupno 62 vina i da je primjetno da su vinari radili po uputama struke jer su sva vina dobra.

Nijedno vino nije eliminirano. Znači svi ste dobro radili. Ocijenjena su 34 vina bijela i 28 crvenih ili crnih vina, i sva su vina dobra. Međutim, tri vina bijela i tri crvena vina su imali isti broj bodova i mi ćemo od tih vina odabrati najbolje – kazao je Prusina.

Nakon spomenutog pripetavanja, najbolje ocijenjeno bijelo vino je vino vinara Damira Pehara, drugo mjesto osvojilo je vino Nikole Tolja, dok je treće mjesto osvojilo vino Stanka Dugandžića.

U kategoriji crnih vina prvo mjesto osvojio je Zoran Zubac, drugo mjesto Mladen Vučić Vidasov, a treće Dinko Ćorić.

Inače, na drugom kušanju mladih vina u Gradnićima sudjelovali su i župljani župe Čerin, a nakon obznanjivanja rezultata Tihomir Prusina zahvalio se fra Nikoli Rosančiću.

Zahvaljujem se fra Nikoli Rosančiću, on je oličenje poštenja. U isto vrijeme je i samozatajan. Budite ponosni što imate takvog župnika. Nije župnik dobar samo zato što je fra Nikola dobar, dobri su župljani koji gaje i njeguju svoga župnika… Ova župa je stvarno složna. Župljani župe Gradnići su temelj toga svega – poručio je Prusina.

S izrečenim se prije blagoslova vina i nazočnih složio i fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, koji je između ostalog kazao:

Izdvojio bih kada je Tihomir rekao da dobar svećenik mora imati dobre župljane. Kada sam tek došao u župu Gradniće, prve riječi su mi bile da vas doživljavam kao svoju obitelj te da ću nastojati sa vama tako i živjeti. Već pet godina se trudim, naravno imam svojih pogrešaka i nedostataka, ali volim raditi i u tom smislu da nije mojih župljana ne bih ni ja mogao puno napraviti. Hvala vam dragi župljani. Posebno bih ovdje izdvoji Crkveno vijeće koje je potaknulo i organiziralo ovaj događaj… Ove godine smo priključili župu Čerin. Trebalo je još više župljana doći, ali već smo na Crkvenom vijeću razgovarali da sljedeće godine uključimo svih jedanaest župa. Nadam se da ćemo ovaj događaj podići na razinu na kojoj treba biti.

Događaju koji ima za cilj promociju vina i promociju najstarijeg vinskog podruma u BiH, te kojim se želi potaknuti druženje vinara i razmjena iskustava i znanja nazočio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

U glazbenom dijelu programa nastupile su članice HKUD Didak, a program je vodila Andrijana Zubac.

WordPress Video Lightbox