Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Kroz izložbu slika i roman dvoje umjetnika predstavilo svoje najdublje emocije

Slikari svoje najdublje emocije najbolje pokazuju potezima kista, dok književnici to najbolje rade pišući prozu i poeziju. Da je to uistinu tako mogli su se uvjeriti svi posjetitelji sinoćnjeg otvorenja izložbe slika širokobriješke slikarice Anđelke Hrkać i predstavljanja ljubavnog romana svestranog i plodonosnog broćanskog književnika Emila Raspudića. Uz lijepe slike i lijepu pisanu riječ posjetitelji Hotela Brotnjo, u kojemu je održan sinoćnji program, mogli su uživati i u lijepoj glazbi u izvedbi učenika i profesora Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Izložba slika postavljena u Hotelu Brotnjo deveta je samostalna izložba slikarice Anđelke Hrkać, koju su posjetiteljima predstavili Borislav Šimović i Andrija Stojić. Šimović se u svom predstavljanju osvrnuo na životopis umjetnice, dok se Stojić osvrnuo na raniju suradnju i susrete koje je Ogranak Matice hrvatske imao s Anđelkom Hrkać, ali i na izložene radove ističući njihovu veliku vrijednost.

Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, nakon biranih riječi o izloženim radovima, izložbu je proglasio otvorenom, a u prigodnom obraćanju Anđelka Hrkać kazala je kako nije akademska slikarica, nego amater koji slika iz ljubavi i da crta on najranijeg djetinjstva.

Za nju je crtanje prvo bila dječja igra, poslije su crteži ispunjavali njezine bilježnice i školske knjige a sklonost crtanju i svoju kreativnost Anđelka je izražavala i kroz dizajniranje odjeće. Ipak, slikanjem se ozbiljnije i intenzivnije počela baviti kada su joj djeca odrasla i napustila obiteljski dom i to kako bi popunila prazninu nastalu zbog manjka obveza. Uz navedeno za svoje bavljenje slikarstvom Hrkać je kao važnu osobu naglasila poznatog hercegovačkog slikara Zvonimira Perku zvanog Đona.

Za mene i mnoge druge on je najbolji slikar u BiH a i šire. Od njega sam puno naučila. Davao mi je puno poticaja za rad. Nikad ne bi rekao da je nešto dobro ako mu se to ne sviđa i znao me kritizirati, ali i davati upute za slikanje. Intenzivno sam počela slikati kada su moja djeca jedno po jedno počela napuštati obiteljski dom. Slikam gotovo svaki dan. Rijetki su dani kada ne uzmem kist i nešto ne naslikam ili nešto malo popravim a tri dana u tjednu radim radionicu slikanja sa malom djecom. Osjeti se među njima da ima talenata. Bolje je da budu sa mnom i slikaju nego da su pred računalom, mobitelom ili televizorom. Uživam s njima i vjerujte mi da mi se ništa bolje nije moglo dogoditi u životu nego raditi s njima – kazala je Anđelka Hrkać i zahvalila se polaznicima radionice slikanja na porukama podrške, te se zahvalila suprugu, obitelji i svima koji su dali doprinos da njeni radovi budu izloženi u Čitluku.

Kroz svoj rad Anđelka Hrkać surađivala je i Emilom Raspudićem u nastajanju njegovog ljubavnog romana „Na proplancima ljubavi“. Ovaj ljubavni roman sinoć je imao svoje premijerno predstavljanje, a mnogobrojnim nazočnima roman su predstavili: književnica Miljenka Koštro, mr. sc. Marko Antonio Brkić, prof. Jasna Ćorić, novinarka Valerija Ćorić i Emil Raspudić.

Književnica Miljenka Koštro na predstavljanju je pročitala pjesmu „O Emilu“, koju je za Emila Raspudića napisala pjesnikinja iz Hrvatske s kojom se poznaje više od pedeset godina, kao i recenziju romana „Na proplancima ljubavi“ koju je napisala Edita Rudeš Pantelić, novinarka i nekadašnja urednica Večernjeg lista Zagreb, dok je novinarka Valerija Ćorić, uz vođenje programa predstavljanja, pročitala odabrane odlomke iz romana.

Uz već spomenutu Editu Rudeš Pantelić recenzenti romana su mr. sc. Marko Antonio Brkić i prof. Jasna Ćorić.

Magistar znanosti, uvaženi profesor Marko Antonio Brkić na sinoćnjem predstavljanju rekao je kako je Raspudić u svom ljubavnom romanu posvećenom preminuloj supruzi „do kraja ogolio intimu vlastitih sjećanja koje je potajice gajio i čuvao u svom srcu“ i dodao kako je s velikim zadovoljstvom pročitao knjigu koja govori o vremenu u kojemu se ljubav iskazivala na posve drugačiji način.

Čitati knjigu o ljubavi koju je pisao jedan zreli Hercegovac, i to pisao neskriveno autobiografski, pa u njoj pročitati da je važne stvari o ljubavi i ženama naučio od žena u svojoj kući – od svoje bake i tetke – neobično je i ugodno iskustvo. Uče li i kako današnje bake i tetke mladiće kako gledati na djevojke i poštivati njihovu čestitost? U poplavi elektroničkog šunda i virtualnog kiča, čime je opečaćeno ovo vrijeme međuljudske udaljenosti i društvene pustinje kojom više lutamo nego putujem, priče i sjećanja s kraja prošlog stoljeća obavijene u vlastitost osobnoga iskustva, čine se kao svojevrsna oaza duha. Sretno svima koji se opredijele u njoj okrijepit i osvježiti – zaključio je mr. sc. Marko Antonio Brkić.

Jasna Ćorić, recenzentica i glavna urednica romana „Na proplancima ljubavi“ također se osvrnula na autobiografski ljubavni roma Emila Raspudića i, uz ostalo, rekla:

Podsjetit će nas autor ovim romanom kakva istinska ljubav treba biti, posebice bračna ljubav. Rijetki su oni sretnici koji dožive takvu ljubav, a pogotovo oni koji budu blagoslovljeni do konca života dijeliti taj osjećaj sa svojom bračnom družicom. A moram ovdje kazati – posebno su rijetki i oni muškarci koji ovako otkrivaju svoje najtananije osjećaje, pogotovo u našoj kršnoj Hercegovini; od iskona poznatoj po osebujnom mentalitetu ljudi, škrtim u pokazivanju osjećaja kao što je škrt kamen ove nam svete zemlje. Ali Hercegovina ima dušu. Itekako bogatu. I to nam autor dokazuje svojom iskrenošću. Ovaj roman – dnevnik će nas natjerati da iznova povjerujemo u pravu ljubav. U onu bezvremensku i svevremensku ljubav.

Nakon biranih riječi koje su o romanu izrekli njegovi recenzenti, autor romana kazao je kako je roman „Na proplancima ljubavi“ nastao u posebno emotivnim trenucima.

Morao sam ovo napisati i sada mi je lakše podnositi bol nedostatka meni najdraže osobe – kazao je Emil Raspudić i dodao kako je nakon gubitka voljene supruge preturao povijest svog života te da se na sastanku s najboljim prijateljem prisjetio rane mladosti, mladenaštva i ljubavi na proplancima njemu najdraže planine.

Svojoj voljenoj supruzi uz roman „Na proplancima ljubavi“ Emil je posvetio i tekst pjesme „Samoća“. Ovu emocijama nabijenu pjesmu uglazbio je maestro don Dragan Filipović, a na sinoćnjem predstavljanju izveli su je učenici i profesori Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Kada imaš ljubav, imaš sve. Ako imaš sve bogatstvo i blago ovog svijeta a nemaš ljubav, nemaš ništa – zaključio je autor ljubavnog romana „Na proplancima ljubavi“.

Na kraju predstavljanja Emil Raspudić se zahvalio svojim suradnicima na nesebičnom doprinosu u nastanku romana, pokroviteljima svečanog predstavljanja i svima nazočnima.

„Na proplancima ljubavi“ jedanaesta je knjiga iz pera broćanskog književnika Emila Raspudića.

WordPress Video Lightbox