Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

„Koncert odabranih“ održan u Gradnićima

„Koncert odabranih“ sinoć je u župnoj crkvi u Gradnićima okupio izvrsne mlade glazbenike iz Glazbene škole Široki Brijeg, Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, Srednje muzičke škole Sarajevo, Muzičke škole I. i II. stupanja Mostar, Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika i Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Osnovnu glazbenu školu Brotnjo na koncertu je predstavljala učenica Klara Ćorić koja je izvela klavirski koncert u A-duru Karla Dittersa von Dittersdorfa uz pratnju Gudačkog orkestra Glazbene škole Pavla Markovca, a posjetitelji koncerta također su mogli uživati u izvedbama djela Haydna, Offenbacha, Bacha, Brahmsa, Mozarta, Vivaldia, Širole i drugih svjetski poznatih glazbenih velikana koje su za svoje nastupe odabrali mladi glazbenici.

Ovaj koncert održan je u okviru programa 16. međunarodne manifestacije Didakovi dani, čiji su ovogodišnji istaknuti pokrovitelji Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Općina Čitluk i Vlada HNŽ, što je pozdravljajući okupljene, među kojima je bio i dr. sc. Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru, kazao fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići.

Župnik Rosančić također je zahvalio mladim glazbenicima na početku koncerta, čestitao im na uspješnom radu i dodao kako se Didakovi dani održavaju šesnaest godina te da se nada da će ova manifestacija trajati još dugi niz godina.

Dugi niz godina, točnije trinaest, u programu manifestacije koja slavi lik i djelo fra Didaka Buntića sudjeluje Glazbena škola Pavla Markovca iz Zagreba. Prije dodjele zahvalnica, koje je za sve sudionike koncerta pripremio Organizacijski odbor, prof. Josip Vrbanec, ravnatelj Glazbene škole Pavla Markovca, napravio je kratki pregled sudjelovanja ove zagrebačke glazbene škole na manifestaciji koju organiziraju Župa Gradnići i HKUD Didak.

Prof. Vrbanec istaknuo je snažnu povezanost koja se razvila kroz protekle godine te se zahvali župnicima koji su kroz godine sudjelovali u organizaciji i neumornom Organizacijsko odboru koji svake godine uspijeva napraviti organizacijske iskorake.

Cijela ova manifestacija se proširuje na dobrobit sviju nas. Posebnu zahvalu sam dužan dati našim profesorima, učenicima, njihovim roditeljima i ravnateljima koji su dali podršku da smo mogli ostvariti ovo sve. Jučer smo imali koncert u Sarajevu, gdje je gospođa ravnateljica Romanić spomenula „kao da radimo stotinu godina zajedno“. Fra Nikola je na početku rekao, ovo je šesnaesta manifestacija i ovo kao da je sa svima nama saživjelo. Postali smo dio jednog lijepog događanja – kazao je prof. Vrbanec i osvrnuo se na gostovanja škole kojoj je na čelu na Didakovim danima, zajedničke probe i nastupe sa glazbenicima iz drugih škola.

Zahvalnice za sudjelovanje u programu 16. Didakovih dana glazbenicima je uručio fra Marinko Šakota, pokretač manifestacije i sadašnji župnik u Međugorju.

WordPress Video Lightbox