Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Izaslanstvo Saveza općina i gradova nazočilo sastanku Kongresa lokalnih vlasti Vijeća Europe

Izaslanstvo Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine nazočilo je sastanku organiziranom od strane Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, koji se održao 20. studenog 2018. godine u Sarajevu.

Izaslanstvo Vijeća Europe činila su dvije izvjestiteljice za lokalnu i regionalnu demokraciju: gospođa Leila Hunziker i gospođa Karla Dejonghe, te profesor Jens Woelk, član grupe neovisnih stručnjaka.

Ispred Saveza općina i gradova FBiH, sastanku su nazočili: gospodin Faris Hasanbegović, Predsjedavajući Skupštine Saveza, gospodin Hamdo Ejubović, Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza, gospodin Ivan Vukadin, zamjenik predsjednika Predsjedništva Skupštine Saveza, gospođa Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, gospođa Mirela Bubalo, predsjednica Komisije za međunarodne veze, suradnju i europske integracije Saveza i gospodin Dževad Bećirević, savjetnik općinskog načelnika Općine Centar.

Monitorning misija Izaslanstva Vijeća Europe fokusirala se na procjenu stanja lokalne demokracije u BiH.

Ustavne garancije koje reguliraju odnose između različitih nivoa vlasti nisu uspostavljene. Pozitivan primjer je Ustav Kantona Sarajevo, obzirom da je Skupština KS 2017. godine usvojila amandmane na Ustav KS kojima su jasno razgraničene nadležnosti kantona, Grada Sarajeva i jedinica lokalne samouprave. I dalje je prisutno nepostojanje reforme decentralizacije BiH i u FBiH, smatram da Savez do danas nije u dovoljnoj mjeri uključen u reformske procese, a što je bila preporuka Kongresa iz 2014. godine – rekla je gospođa Travljanin.

Direktorica Saveza naglasila je stalni problem prijenosa obveza i nadležnosti na jedinice lokalne samouprave, a koje ne prati prijenos financijskih sredstava za izvršavanje obveza. Kada je riječ o međuopćinskoj saradnji istakla je da postoje veliki pomaci.

Gospodin Faris Hasanbegović, Predsjedavajući Skupštine Saveza istaknuo je problem prijenosa nadležnosti na niže razine vlasti, kao i prijenosa novčanih sredstava koje bi se trebale osigurati za lokalnu razinu.

Sudionici sastanka dijele stava da se jedinicama lokalne samouprave trebaju dati veće ovlasti.

Ustavom BiH nije ni spomenuta, a kamoli definirana lokalna samouprava. Zajedničkog smo stava da nas više razine vlasti obavezuju na izvršenje problema koje prepuste jedinicama lokalne samouprave, ali bez financijske podrške – kazao je gospodin Ivan Vukadin, zamjenik predsjednika Predsjedništva Skupštine Saveza.

Gospodin Hamdo Ejubović, Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza, također je istakao da je lokalna zajednica u podređenom položaju u odnosu na druge razine vlasti, te da novčanih sredstava nikad nije dosta kada je u pitanju lokalna samouprava.

Savjetnik općinskog načelnika Općine Centar, gospodin Dževad Bećirević pohvalio je rad Saveza općina i gradova FBiH,te je istaknuo kako je potrebno Ministarstvo lokalne samouprave koje bi zastupalo interese svih na razini lokalne zajednice.

Na kraju sastanka zaključeno je da jedinicama lokalne samouprave treba dati veće ovlasti, te da se trebaju osigurati veća financijska sredstva za provedbu njihovih obveza.

WordPress Video Lightbox