Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Grad Pag potaknuo izgradnju zavjetnog kamenog križa

Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga i Domagoj Vičević, vijećnik u Gradskom vijeću Paga, posjetili su općinu Čitluk i tijekom posjeta održali sastanke s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem i fra Zvonimirom Pavičićem, župnikom župe sv. Jakova – Međugorje.

Na prijemu u Općini Čitluk, dobrodošlicu gostima s otoka Paga poželjeli su načelnik općine Čitluk Marin Radišić i Mario Rozić, tajnik Ureda načelnika i pomoćnik načelnika, koji su goste upoznali s glavnim obilježjima općine Čitluk te istaknuli znamenitosti naše općine.

Gradonačelnik Fabijanić i vijećnik Vičević na prijemu su također predstavili znamenitosti Paga, s posebnim osvrtom na Sveti Trn, relikviju koja se štuje s posebnim poštovanjem, a riječ je o trnu s Kristove krune koji ima potvrdu autentičnosti izdanu od Svete Stolice.

U srdačnom razgovoru sudionici prijema osvrnuli su se na brojne sličnosti kakve su lokalnim sredinama donijela Ukazanja Blažene Djevice Marije i čuvanje Svetog Trna, zajedničko prijateljstvo s Gradom Križevcima te niz drugih sličnosti, a tema razgovora bile su i dobre prakse u upravljanju jedinicama lokalne uprave, započeti i planirani projekti.

Ipak, glavna tema razgovora bila je inicijativa za izgradnju zavjetnog križa tehnikom suhozida na području župe Međugorje koju je potaknuo Grad Pag. Naime, nekadašnji dragovoljci Domovinskog rata i majstori gradnje suhozida s otoka Paga do sada su na devet lokacija izgradili zavjetne križeve bez upotrebe strojeva i vezivnih elemenata korištenjem tehnike suhozida. Uz izgradnju ovakvog križa na svom otoku, majstori graditelji sudjelovali su u izgradnji križeva na Kornatima, mjestu jedne od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, u izgradnji križa u „Gradu heroju“ Vukovaru i ostalim znamenitim mjestima te bi sljedeći križ, jubilarni deseti, željeli izgraditi na području župe Međugorje.

Ovakvim projektom započela bi suradnja između Općine Čitluk i Grada Paga, za koju se sudionici sastanka nadaju da može biti jako plodonosna, a nakon prijama u općini Čitluk ideju izgradnje križa gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić i vijećnik Domagoj Vičević predstavili su fra Zvonimiru Pavičiću, župniku župe sv. Jakova Međugorje.

WordPress Video Lightbox