Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Dom zdravlja Čitluk planira obaviti 1000 sistematskih pregleda učenika osnovnih škola

Početkom siječnja ove godine, Dom zdravlja Čitluk započeo je obavljanje sistematskih pregleda učenika osnovnih škola s područja općine Čitluk, za školsku 2022./2023. godinu. Uvođenje redovitih sistematskih pregleda učenika organizirano je u suradnji osnovnih škola, Vijeća roditelja, Općine Čitluk i Doma zdravlja Čitluk te ima za cilj utvrditi sliku zdravstvenog stanja učenika.

Trenutno se obavljaju sistematski pregledi učenika 1., 3., 5., 7. i 9.-ih razreda OŠ fra Didaka Buntića, nakon čega slijede pregledi učenika istih razreda OŠ Bijakovići i OŠ Čerin, te će se u školskoj 2022./2023. pregledati oko tisuću učenika osnovnih škola sa područja naše općine.

Sistematski pregledi su jedan od sastavnih elemenata redovnog školovanja i imaju posebnu važnost jer se njima kontinuirano prati zdravstveno stanje školske djece, a cilj im je rano otkrivanje zdravstvenih poteškoća ili odstupanja u psihičkom i fizičkom razvoju djeteta.

Što uključuje sistematski pregled?

Svaki ovakav pregled obuhvaća laboratorijske pretrage te kompletan pregled liječnika, uključujući antropometrijska mjerenja djeteta, pregled vida i sluha, srca i pluća, pregled zuba i usta, pregled skeleta, pregled spolnog razvoja djeteta, kao i ostale preglede za koje liječnik utvrdi da su potrebni s obzirom na zdravstveno stanje djeteta. Ukoliko se pregledom utvrde značajna odstupanja i potencijalne zdravstvene poteškoće, liječnik o istome obavijesti roditelje i upozna ih sa daljnjom dijagnostičkom procedurom.

Drago mi je što se prepoznala potreba obavljanja sistematskih pregleda školske djece jer je na ovaj način moguće otkriti prirodne i stečene anomalije, a koje su možda do pregleda ostale nezapažene te pravodobno poduzeti mjere za rješenje pronađenih odstupanja, liječenje i rehabilitaciju istih. Također mi je drago da djeca kroz ovakve preglede postaju svjesnija da trebaju voditi brigu o svom zdravlju počevši u školskoj dobi kako bi se spriječio nastanak i/ili razvoj potencijalnih bolesti – kazala nam je dr. Gabrijela Erić, liječnica opće medicine koja obavlja sistematske preglede. 

Dr. Erić smo upitali koje su najčešće uočene zdravstvene poteškoće tijekom obavljanja pregleda, a u odgovoru na postavljano pitanje dr. Erić je kazala:
“Istaknula bih da je, do sada kroz obavljanje sistematskih pregleda uočen velik broj djece sa lošim držanjem tijela, ravnim stopalima, te poremećajima vida. Međutim, pored navedenih češćih nepravilnosti uočen je i manji broj djece sa sumnjom na ozbiljnije zdravstvene poteškoće zbog čega su upućeni na daljnju dijagnostičku obradu”.

S obzirom na povećan broj djece sa lošim držanjem tijela, ravnim stopalima, te poremećajima vida, dr. Erić preporučuje roditeljima i djeci provođenja manje vremena „pred ekranima“, da nastoje povećati tjelesnu aktivnost, uvesti zdrave prehrambene navike, kako bi se unaprijedilo zdravlje, spriječile bolesti i osigurala kvaliteta života i zdravog odrastanja.

Započevši praksu sistematskih pregleda učenika, Dom zdravlja Čitluk, uz potporu Općine Čitluk kao osnivača, nastoji pružiti najbolju uslugu iz područja primarne zdravstvene zaštite. Kroz svakodnevni rad nastoji se uspostaviti što je moguće bolja komunikacija sa pacijentima, omogućiti što veći broj usluga, a što svakako zahtjeva maksimalnu angažiranost u radu, ali i u osiguravanju uvjeta za rad.

WordPress Video Lightbox