Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Glazbom iz opusa Ludwiga van Beethovena počeli 17. Didakovi dani

Koncertom studenata i profesora sa Studija glazbene umjetnosti FPMOZ Sveučilišta u Mostaru sinoć je u Gradnićima počeo program 17. Didakovih dana. Prošlogodišnja manifestacija posvećena liku i djelu znamenitog fra Didaka Buntića, koju organiziraju Župa Gradnići i HKUD Didak, završila je tamburaškom rapsodijom stotinu tamburaša pod ravnanjem maestra Alena Bjelinskog, a ovogodišnja manifestacija započela je također iznimnim glazbenim događajem.

Bio je to koncert povodom 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena na kojemu su nastupili Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista i studentice Nika Zubac i Margareta Karudžić, u pratnji profesorica Silvije Vukojević i Marijane Pavlović.

Na početku koncerta okupljene u župnoj crkvi u Gradnićima pozdravio je fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići, koji je u pozdravnom govoru zahvalio glazbenicima i naglasio kako se, unatoč uvelike izmijenjenom stanju zbog pandemije koronavirusa, ne smije odustati od duhovne izgradnje, u čemu glazba uvelike pomaže.

Mjesto koje ima klavir više se ne može zvati selom. Čestitam vam na klaviru. Čestitam vam na svim dosadašnjim Didakovim danima i svima onima koji su pokrenuli sve ovo vezano za Didaka, jer samo takva promišljanja mogu našoj budućnosti, našoj djeci i hrvatskom narodu donijeti boljitak. Ja sam predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zagreb, kolega i prijatelje Goran Končar je također član, i ono što mi želimo raditi i propovijedati na glazbeni način je to da drugima činimo dobro i brinemo o budućnosti… Hvala vam na hrabrosti da ste unatoč svemu organizirali Didakove dane. Vjerujem da će i ova korona proći te da ćemo se naredne godine vidjeti ponovno i u većem broju – kazao je mag. art. Miljenko Puljić i prenio pozdrave dekana FPMOZ prof.dr.sc. Marija Vasilja, pročelnice Glazbenog studija doc. dr. sc. Lidije Vladić Mandarić, članova HKD Napredak Zagreb, kao i pozdrave od ravnatelja i učenika Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Studentice Nika Zubac i Margareta Karužić, uz glasovirsku pratnju profesorica Silvije Vukojević i Marijene Pavlović, započele su sinoćnji koncert odabranim sonatama iz opusa Ludwiga van Beethovena, dok je svojim nastupom, uz klavirsku pratnju profesorice Vukojević koncert zaključio istaknuti umjetnik – violinist međunarodne reputacije i pedagog Goran Končar.

U znak zahvale, na kraju koncerta župnik fra Nikola Rosančić i Robert Jurešić, predsjednik HKUD-a Didak uručili su zahvalnice i prigodne darove glazbenicima te predstavnicima FPMOZ.

Sedamnaesti Didakovi dani, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Općine Čitluk, nastavljaju se danas programom kod Didakove rodne kuće u Gradnićima.

WordPress Video Lightbox