Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Glazbenim spektaklom završeni 16. Didakovi dani

Šesnaesti Didakovi dani, tradicionalna manifestacija posvećena liku i djelu znamenitog fra Didaka Buntića, završeni su sinoć koncertom stotinu ponajboljih tamburaša iz BiH i Hrvatske, vokalnih sastava i solista. Koncert pod nazivom „Tamburaška rapsodija u Hercegovini“ održan je u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a na početku ovog jedinstvenog glazbenog događaja, u ime organizacijskog odbora Didakovih dana, sve nazočne pozdravila je Andrijana Zubac.

HKUD Didak iz župe Gradnići, pod okriljem manifestacije Didakvi dani, zagrlilo je veliki broj djece iz raznih krajeva BiH i Hrvatske. Tako su ovi 16. Didakovi dani ugostili, zajedno sa ovom večeri, više od 400 izvođača, uglavnom mladih. Kroz sve ove godine brojka se povećava a mi s ponosom možemo reći da smo preko glazbe, točnije osnovnih i srednjih glazbenih škola spojili Zagreb, Novi Travnik, Sarajevo, Čitluk, Međugorje, Široki Brijeg i Mostar. Kroz kazališni amaterizam povezali smo Mostar, Gradniće, Bugojno, Trebinje, Vukovarsko-srijemsku županiju. Preko likovnih kolonija Dalmaciju, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Skradin i Hercegovinu. U začetku su i večeri poezije. Ove godine smo imali domaće snage iz osnovnih i srednje škole s područja naše općine. Naravno, i taj dio manifestacije će rasti. Mnoge knjige su predstavljene. Održani su brojni simpoziji. Obilježena je 100. godišnjica spašavanja djece od gladi, izrodila su se dva romana nadahnuta fra Didakom… – kazala je Andrijana Zubac i uz podsjećanje na program koji je prethodio završnom koncertu zahvalila svim sudionicima manifestacije koja je ove godine održana pod pokroviteljstvom Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Općine Čitluk i Vlade HNŽ.

Inače, župa Međugorje i Tamburaški orkestar Misericordia – Šurmanci tamburašima pod vodstvom maestra Alena Bjelinskog i prof. Davora Markote bila su domaćin pet dana, dok je sami koncert bio vrhunac završne večeri manifestacije koju iz godine u godinu predano i marljivo organizira HKUD Didak iz župe Gradnići.

Tamburaškom rapsodijom u Hercegovini željelo se još jednom skrenuti pozornost na jednu od najljepših stranica hrvatske povijesti – fra Didakovo spašavanje hercegovačke djece od gladi, ali i iznova povezati Hercegovinu i Slavoniju.

Uz stotinu ponajboljih mladih glazbenika, koji su nastupili pod ravnanjem maestra Alena Bjelinskog, sinoć su također nastupili: ženska vokalna skupina HKUD-a Didak, vokalni ansambl Laetitia, Brigita Šilić na orguljama, Gabrijela Iličić na čembalu, te solisti Karlo Milićević, Drina Dodig, Darija Ramljak i mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić.

Na kraju ovog glazbenog spektakla koji je izmamio dugotrajan pljesak nazočnih u Velikoj dvorani HD hercega Stjepana Kosače, organizatori manifestacije Didakovi dani sudionicima koncerta uručili su prigodne zahvalnice.

WordPress Video Lightbox