Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Fra Marinko Šakota: Ovaj narod ima jaku vjeru, ovaj narod ima budućnost

Svečano koncelebrirano misno slavlje na 39. godišnjicu Gospinih ukazanja na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predvodio je fra Ivan Dugandžić. Večerašnjem misnom slavlju prethodile su mise održane ranije tijekom dana, molitveni program i procesija s Gospinim kipom.

Ovogodišnja proslava godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju na jedan je način, zbog izostanka hodočasnika iz svih krajeva svijeta zbog pandemije koronavirusa, različita od ranijih, no Međugorje je i ranije, a na poseban način tijekom devetnice bilo duhovno središte u koje su dolazili hodočasnici iz svih krajeva BiH i odakle je slika putem interneta odaslana u cijeli svijet.

U svojoj večerašnjoj propovijedi fra Ivan Dugandžić kazao je kako se krize koje čovječanstvo proživljava najčešće doživljavaju kao nešto negativno, no da one mogu biti i prilika za promjenu nabolje. Nastavljajući svoju propovijed fra Ivan je kazao kako Gospa preko vidjelaca šalje snažne poruke mira koje prati poziv na obraćenje, promjenu čovjekova srca po sakramentu pomirenja, slavljenje euharistije, klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, poziv na molitvu, post, čitanje Božje riječi…

Međugorje je s vremenom postalo mjesto obraćenja, molitve i ispovjedaonica svijeta što je u međuvremenu i Crkva, nakon dugog vremena pažljivog praćenja i ispitivanja, priznala i prihvatila… Budimo iskreno zahvalni što nas Ona smatra i zove svojom dragom djecom i što želi da budemo njezini svjedoci i apostoli u spasenju svijeta. Predani Njoj, budimo u radosti otvoreni budućnosti koju Bog sprema Crkvi i svijetu – poručio je fra Ivan Dugandžić.

Prije nego što su okupljeni vjernici predvođeni Ivanom Dragićevićem i Marijom Pavlović Lunetti na kraju misnog slavlja veličali Gospodina, fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, kazao je kako su devetnica, Hodnja mira, hodočašće pješice od Čitluka do Međugorja i ostala hodočašća znak da naš narod ima jaku vjeru i da ima budućnost.

O tome je večeras propovijedao predvodeći misno slavlje i naš dragi fra Ivan Dugandžić. Draga braćo i sestre, kako ne biti sretni kad ovaj narod nije zaboravio Majku. Kad ovaj narod nije zaboravio Onu koja ga ljubi, Onu koja ostaje uz nas i Onu koja ga je izabrala. Ovaj narod ima budućnost. Kada smo uz Majku ne trebamo se bojati – kazao je fra Marinko Šakota te se zahvalio dr. fra Miljenku Šteki, provincijalu Hercegovačke franjevačke provincije, braći svećenicima koji su sudjelovali u koncelebraciji, svećenicima koji su ispovijedali i svima ostalima.

WordPress Video Lightbox