Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

FOTO: Župa Gradina proslavila 100. obljetnicu osnutka

Župljani župe Gradina – Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja i njihovi gosti jučer su svečanim misnim slavljem obilježili 100. obljetnicu osnutka župe. Svečano misno slavlje u koncelebraciji s 40-ak svećenika predvodio je biskup Ratko Perić a pjevane dijelove misnog slavlja predvodili su glazbenici i pjevači iz župe Gradina, Bijeloga Polja, Kruševa, Bune, Cima, Rotimlje i Čapljine. Ovako brojan zbor i orkestar za jučerašnji nastup pripremao je don Dragan Filipović, dok je zborom dirigirao Davor Kožul.

Jučerašnja proslava započela je procesijom od stare crkve i župne kuće do nove župne crkve, nakon čega je okupljenima dobrodošlicu, uz srdačnu zahvalu, poželio don Đuro Bender, župnik župe Gradina, koji je također u svom govoru podsjetio na važnije datume u stogodišnjoj povijesti župe kojom je od osnutka upravljalo 26 župnika. Svi oni uložili su mnogo truda te su sa svojim narodom od 1918. godine do danas napravili mnogo na duhovnom planu, ali su i kroz teška vremena dali mnogo truda u izgradnju sakralnih objekata na području cijele župe.

Za proslavu 100. obljetnice osnutka župa Gradina se na poseban način pripremala trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio don Damir Stojić, a stogodišnjica župe bit će obilježena i 15. rujna predstavljanjem monografije.

Svoju 100. obljetnicu župa Gradina proslavila je na svetkovinu Mučenistva sv. Ivana Krstitelja, o čijem je životu, istinskom zagovaranju za Božju riječ i mučeništvu u svojoj propovijedi govorio biskup Ratko Perić.

U svojoj propovijedi biskup Perić govorio je o Ivanovom zvanju i propovijedanju, vatrenim propovijedima u kojima je Ivan Krstitelj kritizirao kralja Heroda zbog njegovih grijeha, Herodijadinoj mržnji i mučeničkoj smrti Ivana Krstitelja.

Biskup Perić posebno je istaknuo pohvalu koju je o Ivanu Krstitelju izrekao sam Isus te u završnom dijelu propovijedi kazao nešto više o štovanju Ivana Krstitelja.

– Župa Gradina je u 100 godina od utemeljenja doživljavala razne dogodovštine: preimenovanja, razgraničenja, diobe, seobe, nesloge, promjene uprave. Nema razloga danas, na 100. obljetnicu postojanja, ne biti zdravo ponosna na vjernost Bogu, na štovanje Ivana Krstitelja, na sakramentni život, na duhovna svećenička i redovnička zvanja, na ustrajnu crkvenu liniju, na gradnju crkve i župnoga stana i tako redom. Svima vama čestitka za današnju svetkovinu sv. Ivana Mučenika. Sretno i s blagoslovom u nove obljetnice – poručio je na kraju svoje propovijedi biskup Perić.

Misno slavlje svi nazočni zaključili su himnom Gospodinu „Tebe Boga hvalimo“, nakon koje je uslijedio svečani blagoslov i izvedba „Lijepe naše“.

Nakon svečanog misnog slavalja upriličeno je zajedničko druženje biskupa, svećenika, predstavnika općine Čitluk, glazbenika i ostalih gostiju.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1144027842411509&type=1&l=6e2b31f06a

WordPress Video Lightbox