Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Gospodarske zone, osnova jačanja gospodastva

Zahvaljujući sve većem broju visokoobrazovnih mladih stručnih kadrova te odlučnom opredjeljenju općinskih vlasti da stvaraju uvjete za ubrzani razvoj malog i srednjeg poduzetništva, posljednjih 25 godina općina Čitluk je doživjela svekoliki gospodarski, duhovni, kulturni i društveni preporod, pa sada spada u krug najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini.

Okosnice razvoja

Tomu je pridonijela činjenica što su općinske vlasti Čitluka pravodobno odlučile na tri lokacije (kod Tromeđe, u Blizancima i kod Blizne gomile) izgraditi tri gospodarske zone s potrebnom infrastrukturom, što se pokazalo opravdanim i vrlo učinkovitim.

Naime, na tim zonama izgrađeno je više od 40 proizvodnih kapaciteta, trgovina na veliko i malo, pogona s uslužnim djelatnostima i drugih gospodarskih objekata u kojima je danas zaposleno oko 1300 osoba.

Sve se to postiglo zahvaljujući činjenici da je u tim gospodarskim zonama sredstvima iz proračuna općine Čitluk te dijelom uz pomoć viših razina vlasti izgrađena sva potrebna građevinska i komunalna infrastruktura koja je jednostavno mamila ulagače.

Posebice se svi koji se nađu na području općine Čitluk dive vrhunski uređenoj gospodarskoj zoni na Tromeđi, koja je smještena uz regionalnu prometnicu Mostar – Čitluk – Ljubuški, na ulasku u marijansko svetište Međugorje, ali ništa manje ne zaostaju ni ostale dvije gospodarske zone izgrađene na području općine Čitluk.

Uz otvaranje industrijskih pogona, brojni Brotnjaci iskoristili su priliku i gradili hotele, pansione i brojne ostale moderne ugostiteljske i druge sadržaje u Međugorju i Bijakovićima koje koriste u svrhu hodočasničkog turizma. U Brotnju je također izgrađeno više od trideset mini vinarija za proizvodnju glasovitih hercegovačkih vina Žilavke i Blatine.

Sve su to razlozi zbog kojih se općina Čitluk danas ubraja među najrazvijenije općine u Bosni i Hercegovini te što je s nešto više od 6100 zaposlenih osoba općina Čitluk trenutačno na drugom mjestu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Mostara.

Strategija razvoja

Bržem i perspektivnijem razvoju Brotnja zasigurno pridonosi i to što je Općinsko vijeće Čitluka još 2008. godine usvojilo strategiju razvoja općine Čitluk do 2020. godine.

Tim značajnim dokumentom određeni su strateški ciljevi te utvrđeni razvojni projekti i mehanizmi nadzora i realizacije budućeg razvoja cijelog područja Brotnja.

Naime, pri izradi strategije razvoja općine Čitluk do 2020. godine korištena je metodologija koja se koristi u zemljama Europske unije pa je u njoj predviđeno kako će se i budući razvoj čitlučke općine prvenstveno temeljiti na razvoju hodočasničkog turizma u svetištu Kraljice Mira u Međugorju i Bijakovićima, koje posjećuje veliki broj turista iz cijeloga svijeta, zatim na razvoju vinogradarstva i vinarstva, prerađivačke industrije te trgovine i uslužnih djelatnosti.

Sve su to razlozi zbog kojih mladi ljudi iz Brotnja više ne odlaze, nego u njemu ostaju i po završetku studija ponovno se vraćaju u rodni kraj te svojim znanjem i stručnošću pridonose još bržem i prosperitetnijem razvoju cijelog Brotnja.

 

WordPress Video Lightbox