Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Općina Čitluk u prvoj polovini godine ostvarila značajno veće prihode od rashoda

U Maloj dvorani Kulturno – informativnog centra danas je održana 9. sjednica Općinskog vijeća Čitluk. Na današnjoj sjednici vijećnici su razmatrali Prijedlog odluke o usvajanju polugodišnjeg izvješća Proračuna općine Čitluk za razdoblje 01.01. – 30.06.2017. godine, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima, kao i informaciju o zaštiti od požara na području općine Čitluk i informacije o radu Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, Osnovne škole fra Didaka Buntića, Osnovne škole Čerin i Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Vijećnici Općinskog vijeća Čitluk na današnjoj sjednici usvojili su Odluku o usvajanju polugodišnjeg izvješća Proračuna općine Čitluk za razdoblje 01.01. – 30.06.2017. godine. Do 30.06.2017. godine ostvareni su prihodi u iznosu od 3.967.061,81 KM, što je 51,64% od 7.682.000,00 KM prihoda i primitaka koji su planirani u Planu proračuna za 2017. godinu. U istom razdoblju ostvareni su rashodi u iznosu 3.223.241,45 KM, odnosno 41,96% od u Planu proračuna za 2017. godinu predviđenih 7.682.000,00 KM. Dakle, u prvih šest mjeseci Općina Čitluk ostvarila je nešto manje od 750 tisuća KM veće prihode od rashoda, a tijekom prezentacije izvješća naglašeno je da se pozitivan trend očekuje i u sljedećem razdoblju. Povećani prihodi uz istovremeno smanjene rashode omogućili su Općini Čitluk značajno smanjenje dugova.

Na 9. sjednici Općinskog vijeća Čitluk usvojen je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima. Izmjene spomenute Odluke odnose se na promjenu način označavanja naseljenih mjesta i naselja na način da se samo naseljena mjesta koja se dijele na ulice i trgove označavaju tablama prometnih znakova, a sva ostala naseljena mjesta i naselja tablama manjih dimenzija koje su i ranije bile propisane ali samo na lokalnim putovima. Ovom odlukom se ovakav način označavanja proširuje na sve putove. Nakon usvajanja izmjena očekuje se nastavak projekta označavanja u okviru kojeg bi 3500 objekata u naseljenim mjestima na području općine Čitluk trebalo dobiti kućne brojeve.

Informaciju o zaštiti od požara na području općine Čitluk vijećnicima je prezentirao Silvio Ostojić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk. Tijekom prezentiranja informacije o zaštiti od požara Ostojić je istaknuo da je tijekom ljetne požarne sezone na području općine Čitluk zabilježeno 296 intervencije vatrogasaca i da je u požarima izgorjelo oko 500 hektara niskog raslinja, smreke i borove šume. Uzimajući u obzir broj požara koji su ugrožavali materijalna dobra i ljudske živote Ostojić je požarnu sezonu ocijenio kao jako zahtjevnu obrazlažući kako je općina Čitluk, iako jedna od površinom najmanjih, bila u ovoj godini jedna od požarima najopterećenijih općina u HNŽ. Inače, u županiji je u ljetnom razdoblju zabilježeno 2000 požara, a uz osvrt na intervencije zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk osvrnuo se i na probleme u radu prilikom čega je kao prioritet istaknuo izgradnju novog vatrogasnog doma jer trenutni ne zadovoljava potrebe Vatrogasne postrojbe i ne pruža uvijete za brz izlazak na intervenciju.

Ravnateljica Adela Škutor, Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića, ravnatelj Marin Kapular, Osnovna škola fra Didaka Buntića, ravnatelj Pero Petrušić, Osnovna škola Čerin i ravnatelj Jure Sušac, Osnovna glazbena škola Brotnjo, na današnjoj sjednici vijećnicima su prezentirali informacije o radu za 2016. godinu škola koje predstavljaju.

WordPress Video Lightbox