Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Dvjestotinjak osoba pregledano na Danu otvorenih vrata Doma zdravlja Čitluk

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti (dijabetesa) Dom zdravlja Čitluk danas je organizirao „Dan otvorenih vrata Doma zdravlja Čitluk“. Aktivnost je to kojom se Dom zdravlja Čitluk uključio u obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, a žiteljima Brotnja u okviru ove akcije omogućeno je besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Tijekom održavanja akcije pregledano je dvjestotinjak žitelja Brotnja. Današnjim pregledima povišena razina glukoze u krvi zabilježena je kod 35 osoba, od kojih je 15 novootkrivenih osoba kod kojih je izmjerena povišena razina glukoze u krvi, a upravo je rano otkrivanje pokazatelja ove bolesti bio jedan od glavnih ciljeva današnje akcije.

Kada je u pitanju provjera razine krvnog tkala kod 34 osobe izmjeren je umjereno povišen krvni tlak, a kod 15 izrazito povišen krvni tlak. Među 49 osobama kod kojih je izmjerena povišena razina krvnog tlaka 9 je osoba kod kojih ranije nije zabilježeno potencijalno stanje hipertenzije.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa je podizanje svijesti o problemu bolesti modernog doba, kao i promicanje važnosti pregleda u cilju ranog otkrivanja ove bolesti te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija.

Uz mjerenje tlaka i šećera u krvi medicinsko osoblje Doma zdravlja Čitluk tijekom Dana otvorenih vrata nastoji informirati žitelje Brotnja o simptomima dijabetesa, različitim tipovima ove bolesti i svemu vezanom za poremećaj povećane razine šećera u krvi.

Svjetski dan šećerne bolesti svake se godine obilježava 14. studenoga.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.943919172422378.1073743005.252864094861226&type=1&l=cd57e9e998

WordPress Video Lightbox