Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Don Željko Majić blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Jure

Don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije blagoslovio je danas obnovljenu crkve sv. Jure u Krućevićima na brdu. Obnovljenu crkvu don Željko Majić blagoslovio je pod svetom misom koju je predvodio u suslavlju sa župnikom župe Gradina, mučeništvo sv. Ivana Krstitalja – Glavosjek don Đurom Benderom, don Ljubom Planinićem, župnikom župe Kruševo i fra Mirom Šegom, župnikom župe Krista Kralja – Čitluk.

Crkva na brdu u Krućevićima izgrađena je 70-ih godina prošlog stoljeća i ovo joj je prva veća obnova. Obnova crkve započela je krajem 2015. godine, a radovi su okončani proteklih dana. Cijeli projekt je realiziran zahvaljujući mještanima, iseljenicima iz ovoga mjesta, Općini Čitluk i brojnim drugim pojedincima.

Propovijedajući na svečanom misnom slavlju, don Željko Majić kazao je kako je zbog velikog broja lijepih crkava poseban osjećaj proći dolinom rijeke Neretve i da mu se srce ispuni radošću kada vidi brojne crkve koje su podigli vjernici.

Sigurno to je pokazatelj našega osjećaja i naše potrebe da damo slavu Bogu i u materijalnom, u građenju crkve i vjerujem da ova slava dana Bogu u izgradnji crkve je plod one ljubavi Božje koja je nastanjena u nama i koja nas naprosto nutka da Bogu u čast i njegovim svecima podižemo i crkve. Neka dobri Bog primi ovo djelo vaših ruku i vašega srca, i molitve koje budete upućivali trojedinom Bogu iz ovoga njegova hrama i u slavlju svete mise milostivo usliša i obaspe vas svim svojim blagoslovima, kako pojedince tako i vaše obitelji pa i cijelu župnu zajednicu – kazao je u dijelu svoje propovijedi don Željko Majić.

Nastavljajući svoju propovijed don Željko je ispričao nekoliko zanimljivih detalja iz života sv. Jure koji je svojim primjerom pokazao kako treba živjeti vjeru i na koji način svjedočiti Krista. Također, don Željko se osvrnuo na prigovore koji se često mogu čuti kada se u nekom mjestu podiže crkva i kazao:

Mi crkve podižemo na veću slavu Božju, na slavu Bogu. To je prvi razlog. Da čovjek da slavu Bogu i to je onaj duh pokretač da vjernička zajednica, pa makar bila i malobrojna kao ova u Krućevićima, izgradi crkvu. Drugi razlog gradnje crkve jest radi duhovne koristi. Dakle, crkvu gradimo radi slave Božje i duhovne koristi.

Okupljenim vjernicima don Željko Majić je također kazao kako su obnovom crkve posvjedočili da žele biti blizu Boga, ali i napomenuo kako nije dovoljno slaviti Boga samo usnama i rukama, nego da je Boga potrebno slaviti i srcem te je vjernike, uz obnovu sakralnih objekata, pozvao na obnovu duha.

Pred kraj misnog slavlja okupljenima se s riječima zahvale obratio župnik don Đuro Bender koji je pozdravio općinske čelnike, predstavnike županijskih vlasti i sve nazočne.

Od 70-ih godina kada je naš pokojni don Srećko zajedno sa žiteljima Krućevića napravio ovu crkvu na njoj nije ništa rađeno do ovoga vremena, odnosno do prije dvije-tri godine kada se započelo raditi a sve to zahvaljujući inicijativi vjernika. Žitelji Krućevića osjetili su potrebu da treba zahvaliti sv. Juri što je sve ovakvo kako je i u polju i ovdje na brdu. Hvala onima koji su vodili akciju i hvala onima koji su sudjelovali bilo radom, novčano ili na bilo koji drugi način – poručio je don Đuro Bender i zahvalio župnom zboru što je skladnim pjevanjem predvodio liturgijsko pjevanje, kao i ministrantima na njihovom doprinosu.

Nakon misnog slavlja žitelji Krućevića i njihovi gosti proslavili su uspješan završetak obnove crkve sv. Jure na prigodnom druženju pod postavljanim šatorima u blizini crkve uz obilje veselja, hrane i pića.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1046024898878471.1073743120.252864094861226&type=1&l=c4d723ef96

 

WordPress Video Lightbox